PALA VLADA, KARAMARKO PORUČIO: ‘Orešković je napravio salto mortale i više ne uživa naše povjerenje’

karamarko
Screenshot: N1

“Orešković ne uživa naše povjerenje, ovaj salto mortale koji je izveo nerazumljiv nam je”, kazao je Karamarko.

Šef HDZ-a i potpredsjednik Vlade, Tomislav Karamarko, obratio se javnosti iz sjedišta stranke nakon što je premijer od njega kao prvog potpredsjednika te od potpredsjednika Bože Petrova zatražio ostavke na te funkcije.

“Bili smo primorani doći ovdje u petak popodne, a nismo to planirali. No nakon premijerove izjave kojom traži moju i ostavku gospodina Petrova… moram priznati da sam time začuđen, naročito jer sam i na našem Saboru dobio njegovu podršku”, govori Karamarko, prenosi N1.

“Što se tiče ostavke, naravno da je ne moćemo prihvatiti. Mi smo pobjednička, najjača stranka, s najvećim brojem ruku u Saboru. Za Domoljubnu koaliciju je glasalo 800.000 građana, a za Oreškoivća 76 ljudi u Saboru, zbog toga ovu inverznu situaciju ne možemo prihvatiti, naravno”, rekao je Karamarko.

“Orešković više ne uživa naše povjerenje”

Karamarko je potom objavio kako premijer više ne uživa njihovu podršku. “Orešković ne uživa naše povjerenje, ovaj salto mortale koji je izveo nerazumljiv nam je. Neka objasni i što je radio u SOA-i? Ne bih htio da se SOA, Pnuskoci i Uskoci pojavljuju u predizbornim periodima i preslagivanjima. Duguje to javnosti.”, kazao je .Karamarako

Na pitanje je li Vlada pala kaže: “Ovako, sutra imamo predsjedništvo stranke, donijet ćemo neke odluke o svemu što je pred nama. Mi nikog nećemo povlačiti za rukav da se ova Vlada spasi. HDZ je spreman i za jedno i za drugo”.

Pojasnio je da se da su dvije opcije za izlazak iz ove situacije – “ili preslagivanje ili izbori”, a HDZ je “spreman za obje”, no skloniji je preslagivanju.

“Novi izbori će uzeti puno vremena i koštat će. Potrošit ćemo vrijeme, procesi koje smo pokrenuli stat će. To nije dobro, svakako sam skloniji preslagivanju”, kazao je.

“Most se nije pokazao kao vjerodostojan partner”

O suradnji s Mostom u budućnosti kaže: “Zašto bismo se rastali od Mosta ako bismo htjeli s njima ponovno u brak? Nisu se pokazali kao vjerodostojni partneri, ponašali su se kao opozicija. Cijelo vrijeme sam govorio hajdemo surađivati bez grča u želucu. To je bio izraz moje dobre volje”.

Upitan je treba li Orešković podnijeti ostavku. “Bilo bi to dobro rješenje. Da sjednemo i da vidimo – nova vlada ili izbori”, kazao je. “On naše povjerenje ne uživa”, dodao je, prenosi N1.

Na pitanje koliko ruku HDZ ima u Saboru, odgovara: “Imamo većinu u Saboru, ali vi to očito znate, apeliram na sve ministre da i dalje vrijedno rade svoje poslove. Bez obzira što je pred nama, bitno je da procesi ne stoje”.

Reakcija Bože Petrova stigla je iz Metkovića: “Sve što se pojavilo od trenutka presice premijera Oreškovića su klasični spinovi. Most i dalje inzistira na ostavci prvog potpredsjednika Vlade g. Karamarka radi njegove osobne kompromitacije. Iskreno, ne znam razloge zašto sam definiran remetilačkim faktorom. Znam da sam pred svojom savješću, pred građanima i pred Bogom čist. Ako je uvjet da Hrvatska krene prema boljoj budućnosti i da se stanje stabilizira moja ostavka, ja ću to prihvatiti”.

Orešković pozvao Petrova i Kramarka da podnesu ostavku

Kako smo ranije pisali, Predsjednik Vlade RH, Tihomir Orešković održao je tiskovnu konferenciju za novinare te unatoč najavama: ostaje u Vladi. Tijekom vrlo samouvjerenog i smirenog nastupa, pozvao je Božu Petrova i Tomislava Karamarka da zbog nacionalnih interesa, odstupe sa svojih pozicija.

”Postali su preveliki uteg ovoj Vladi”, kazao je Orešković i dodao kako je jučerašnja sjednica Vlade otkazana zbog njegova hitnog sastanka u SOA-i. Na pitanja novinara nije želio odgovarati.

”Ovih dana se dosta pričalo o izvanrednim izborima. Siguran sam da će se i ova dva tjedna pričati o novim izborima. No, treba znati da bi novi izbori stajali od 1 do 2 milijarde eura, zbog izgubljenih novaca iz europskih fondova, a to vjerujem nikome nije u interesu”, zaključio je premijer.

Mediji bliski HDZ-u plasirali su vijest o Oreškovićevoj navodnoj ostavci, a izvori iz te stranke Telegramu su kazali kako je riječ o HDZ-ovom pritisku na premijera. Naime, vodstvo HDZ-a zaključilo je da Tomislav Karamarko teško može preživjeti opoziv u Saboru pa su zato inzistirali na Oreškovićevom odstupanju, kako bi time isprovocirali pad Vlade te kupili dodatno vrijeme za skupljanje nove parlamentarne većine.

>>> KARAMARKOV ULTIMATUM OREŠKOVIĆU: Bandić i manjine s HDZ-om pokušavaju formirati novu Vladu?

>>> OREŠKOVIĆ BIO VRLO SMIREN I ODLUČAN: ‘Neka Karamarko i Petrov podnesu ostavku!’


Komentari