Ovo su maske koje smanjuju širenje koronavirusa: U Zagrebu gotovo rasprodane, na tržištu kaos oko nabavke

Foto: Damjan Tadic / CROPIX

Danas je potvrđen prvi slučaj virusa COVID-19 poznatijeg pod nazivom koronavirus u Hrvatskoj, točnije u Zagrebu.

Jučer je u Hrvatskoj zbog alarmantnog stanja osnovan Krizni stožer, koji u suradnji s ministarstvom zdravstva budno prati situaciju s virusom.

Još se mislilo kako su zaštitne maske koje se mogu kupiti u ljekarnama jedan vid preventivne zaštite od prenošenja virusa, aktualni ministar zdravstva Vili Beroš jučer je kazao kako te maske uopće nisu efikasne za zaštitu.

Ipak, u izjavi za medije šef Državnog inspektorata Andrija Mikulić, danas je rekao kako određeni tip maska ipak može zaštititi od virusa. Radi se o tipu koji je poznatiji pod oznakama FFP2 i FFP3.

Građani pokupovali maske, trgovci očajni: ‘Ne znamo kad će ih ponovo imati…’


Ovaj tip zaštitnih maska koristi se za zaštitu dišnih puteva, a mogu se nabaviti u poljoapotekama te posebnim specijaliziranim trgovinama. No, i kod njih je trenutno nestašica ovih maska.

Naša je redakcija odlučila istražiti situaciju te smo u nekoliko specijaliziranih trgovina koje se nalaze na području Zagreba provjerili kakva je situacija sa zalihama, a svi su nam većinom odgovarali isto.

“Trenutno nemamo ovih maska i ne znamo kada ćemo ih ponovo imati na zalihi…”. Kako su nam pojasnili, na tržištu je potpuni kaos zbog čitave situacije i epidemije koronavirusa za koju se strahuje kako bi se mogla pretvoriti u pandemiju.

U Bauhausu su nam kazali kako nemaju na zalihi ovu vrstu maska, a kada smo ih upitali imaju li možda u drugim poslovnicama koje se nalaze na području Zagreba, rekli su nam da ne, te da su sve poslovnice dojavile nestašicu istih.

Slične smo odgovore dobili i kod raznih poljoapoteka koje smo kontaktirali. “Imali smo ih do prije sat vremena, sada su se sve rasprodale te nemamo više niti jedne”, kazala nam je jedna ljubazna prodavačica. Na naše pitanje kada će maske ponovo biti dostupne na tržištu, većina trgovina koje smo kontaktirali nam je kazala kako nam ne mogu sa sigurnošću reći.

Tek u jednoj specijaliziranoj trgovini dobili smo potvrdu kako na zalihi imaju masku tip FFP2.

Inače, cijena ovih maska varira od trgovine do trgovine, a najčešći iznosi koje su nam trgovci spominjali su pet do sedam kuna.

Komentari

loading...