OVO JE 10 NAJSIGURNIJIH GRADOVA U HRVATSKOJ: Sinj je na tronu, a gdje se našao Zagreb?

Wikipedia

Sinj je najsigurniji grad u 2015. godini.

Ova prestižna titula dodijeljena je Sinju već treću godinu zaredom. A zanimljivo je kako je od ukupno 29 hrvatskih gradova neslavno posljednje mjesto pripalo Čakovcu. Rezultat je to istraživanja časopisa ‘Zaštita’ i zagrebačkog Ekonomskog instituta na temelju podataka MUP-a. Kriteriji su bili broj prometnih nesreća, imovinska i nasilna kaznena djela te zloporaba droge.

U gradu alke ponosni su na titulu najsigurnijega grada u državi. Nadaju se da će na vrhu te ljestvice ostati i ubuduće. Dok su iz Čakovca negirali kako je to najnesigurniji grad.

“Čakovec definitivno ne spada među najnesigurnije. ‘Čakovec je siguran grad, jedan od najsigurnijijh gradova u Hrvatskoj, grad po mjeri čovjeka. Ono što kvari tu statistiku su krađe poljoprivrednih usjeva, krađe koje se sezonski dešavaju, krađe koje čine ljudi koji dobivaju neki vid socijalne pomoći. Osmislili smo par programa s kojima ćemo zaustaviti te krađe’, rekao je za dnevnik.hr Stjepan Kovač, gradonačelnik Čakovca.

Istraživanje je provedeno u 29 gradova s više od 20 tisuća stanovnika. U deset najsigurnijih su Petrinja, Samobor, Požega, Đakovo, Dubrovnik, Sisak, Vukovar, Solin i Split.

Zagreba, Rijeke i Osijeka nema među prvih 10

Kada su u pitanju nasilna kaznena djela (ubojstva, silovanja, teške tjelesne ozljede) istraživanje je pokazalo da najmanje nasilnih kaznenih djela po stopi stanovnika ima u Velikoj Gorici, Samoboru i Solinu.

S provalama, krađama i razbojstvima najmanje problema u 2015. imali su stanovnici Požege, Sinja i Dubrovnika, a visoko na ljestvici su i Koprivnica, Vukovar te Đakovo.

Najmanje zabilježenih slučajeva zloporabe droge u 2015. zabilježeno je u Petrinji, Karlovcu i Velikoj Gorici.

Prometno najsigurniji gradovi bili su pak Petrinja, Đakovo i Sinj, u kojima je lani bilo najmanje teško stradalih i smrtno stradalih u prometu.


Komentari