OVAJ ČOVJEK NAJIZGLEDNIJI JE PREDSJEDNIK VLADE: Moćan bankar koji drma i Hanžekovićevim EPH-om (FOTO)

freestockphotos.biz

Riječ je o najdugovječnijem bankarskom šefu u Europi.

Prije petog kruga konzultacija kod predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović, nakon kojega se očekuje da će biti poznat mandatar Vlade, u 11 sati sastat će se Nacionalno vijeće HDZ-a, a upravo sjednicu održava i Nacionalno vijeće Mosta nezavisnih lista.

Naime, Domoljubna koalicija i Most potpisima 78 izabranih zastupnika jučer su predsjednici dokazali da imaju potporu saborske većine, a sinoć su kasno navečer održali sastanak u prostorijama Mosta nakon kojeg su poručili da ne gube vrijeme i da će kandidat za mandatara biti jaka i stručna figura, a Karamarko je poručio da je riječ o zanimljivim kandidatima. Međutim, svakako najzanimljivije ime je Franjo Luković kojeg se još na početku priče spominjalo kao kandidata za novog hrvatskog premijera.

f6108f9235adaa20a41a9e0630d94c99_700x550-300x200
nacional.hr

Naime, riječ je o bivšem čelniku Zagrebačke banke i aktualnom predsjedniku Nadzornog odbora Hanžekovićeve medijske kuće EPH koji iza sebe ima zavidnu bankarsku karijeru, a jedan je od najdugovječnijih bankarskih šefova u Europi, dok se na čelu Zagrebačke banke, inače najveće banke u Hrvatskoj,  nalazi se već 22 godine.

Njegovi suradnici kao najveću kvalitetu drže vođenje dugoročne politike. Rijetko istupa u medijima, politički nije angažiran, a zanimljivo je kako javnost vjeruje da je po svjetonazorima bliži i skloniji ljevici. Snažno je povezan je s hrvatskim kompanijama kao i s dijelom politike iako je pokušavao ostati nezavisan.

Povezivalo ga se s nekim nedovoljno transparentnim privatizacijama, iako mu optužbe mu nikada nisu dokazane. Valja spomenuti kako Zagrebačka banka pod njegovim vodstvom bila je prva banka čije su dionice izlistane na Londonskoj burzi 1996. Međutim, u javnosti nikad nisu prestajale priče o načinu privatizacije Zagrebačke banke gdje se Lukovića dovodi u negativan kontekst, a prigovara mu se zbog navodnih makinacija sa starom deviznom štednjom i visokih kamata.

Hobi mu je osim tenisa bio uzgoj maslina i proizvodnja maslinovog ulja. Luković tako posjeduje maslinik između Rovinja i Bala od 10 tisuća kvadratnih metara, piše Večernji list.

Međutim, prema najnovijim informacijama DOMOLJUBNA KOALICIJA za novog bi mandatara mogla predložiti investicijskog direktora Adris grupe Damira Vanđelića, javljaju N1 i HRT. Vanđelića je Grabar Kitarović u svibnju imenovala u Vijeće za domovinsku sigurnost, a on je tada svoj angažman objasnio željom da pomogne u što boljem funkcioniranju države.

>>> KARAMARKO DOLAZI NA VLAST: Ovo su dva najizglednija scenarija iz kojih HDZ izlazi kao pobjednik!


Komentari