Otkriveno kakvo će biti radno vrijeme trgovina od ponedjeljka i što će biti ako se situacija pogorša

Foto: Damir Sencar / POOL / HINA

Premijer Andrej Plenković jučer je predstavio detaljan plan popuštanja mjera u tri faze, od kojih je prva predviđena za ponedjeljak 27. travnja, a zadnja, treća, kada bi trebali početi raditi škole i vrtići, za 11. svibnja.

Hoće li to doista biti tako ovisi o epidemiološkoj slici, odnosno o tome koliko će se građani pridržavati propisanih mjera, o kojima su jučer cijeloga dana i danas detaljno pisali epidemiolozi.

“Možda se ovako na prvu čini da je puno toga popušteno, ali u ovom trenu imamo povoljnu epidemiološku situaciju koja nam dozvoljava relaksaciju mjera. Činjenica je da je reprodukcijski faktor povoljan, jedna osoba zarazi 0,7 bolesnika”, rekao je za Jutarnji list Krunoslav Capak, ravnatelj HZJZ-a, koji je savjetodavno sudjelovao u izradi popuštanja mjera.

Mišljenja je da si u ovom trenu možemo dozvoliti sve što je premijer predstavio te da je dozvoljeno struci da da svoje preporuke. “Postoje neke županije u kojima uopće nemamo novih slučajeva ni bolesnih, ali Hrvatska je premala zemlja da bi se popuštalo po regijama. Naravno, još uvijek imamo neka žarišta oko kojih moramo voditi brigu”, navodi Capak.

Nadalje, pojašnjava da će svaka ublažena mjera do zadnjeg detalja imati razrađena pravila ponašanja. Svaka djelatnost će imati naputke kojih će se morati strogo pridržavati.

“Primjerice, trgovine će uz propisane mjere higijene i svega do sada propisanog imati i točan broj kvadrata po kupcu. Nošenje maski bit će obvezno u nekim djelatnostima. Tako da, ako se građani budu pridržavali naputaka, ne bismo trebali imati porast oboljelih”, navodi Capak, prenosi Jutarnji list.

S njim se složila i ravnateljica Klinike “Dr. Fran Mihaljević” Alemka Markotić, koja je rekla da je situacija, kao što znamo, dobra te da nas tako ocjenjuju i u Europi. Međutim, dodala je da to nije razlog za slavlje.

“Moramo biti svjesni da je to još uvijek vrhunac pandemije i da nismo riješili situaciju. Dobra epidemiološka situacija nas je dovela do popuštanja mjera, što je važno za normalizaciju života, no ne smijemo se opustiti i sve poruke se moraju slušati. Ova dobra situacija je takva jer smo svi, zajedno s građanima, radili na tome”, kaže Markotić i dodaje da i dalje moramo tako raditi.

Nije došlo do popuštanja da bismo pokvarili sliku i vratili se na staro ili još gore. Trebat će se striktno držati mjera. Za starije i rizične skupine i dalje vrijedi da ostanu doma, a oni koji moraju raditi morat će poštivati mjere, od maski u javnom prijevozu na dalje…

I Capak i Markotić navode da ako se ne budemo držali mjera, može doći do pogoršanja situacije. “Broj oboljelih i broj umrlih se ne može sakriti. Stoga, budimo oprezni”, ističe Markotić.

Capak, pak, kaže da će se za sedam do deset dana već vidjeti rezultati popuštanja mjera, o kojima će ovisiti što i kako dalje.

“To što mi napišemo je mrtvo slovo na papiru ako se toga ne držimo. Primjerice, kada bi reprodukcijski faktor, koji je sada 0,8, narastao na više od jednog, više ne bismo bili u povoljnoj situaciji. Ako naraste na 1,2, to bi značilo da ćemo kroz dva tjedna imati 1600 novooboljelih, a to je izrazito nepovoljno”, navodi Capak i dodaje da će se situacija pomno pratiti.

Što se tiče same bolesti i dosadašnjih saznanja, ona govore da je maksimalna inkubacija 14 dana, ali da se ljudi u prosjeku zaraze od četvrtog do sedmog dana.

Tako da, primjerice, ako se gleda najdulja inkubacija, od prvog dana popuštanja mjera pa do 11. svibnja, kada bi trebali početi djelomično raditi škole i vrtići, već će se znati jesu li građani nastavili biti odgovorni unatoč relaksaciji mjera.

Također, ministar gospodarstva Darko Horvat objasnio je u Dnevniku HRT-a kako će raditi trgovine od ponedjeljka.

“Svi oni koji su dosad imali radno vrijeme do 17 imaju prilike osposobiti svoju trgovinu za dvosmjenski rad. Dakle, od 7.30 do 14, nakon toga pola sata radne pauze, dezinfekcija, od 14.30 pa do 21 u dvosmjenskom radu”, rekao je Horvat.


Komentari