OTKRIO DETALJE SASTANKA: Lovrinoviću skoro pozlilo kada je čuo podatke o INA-i

Photo: Patrik Macek/PIXSELL

Nije propustio ponovno prozvati i HNB.

Mostov zastupnik u Saboru i predsjednik udruge Promijenimo Hrvatsku, Ivan Lovrinović još jednom je ukazao na gorući problem kojim se još uvijek nitko nije pozabavio. Posljednje vrijeme od Lovrinovića često slušamo kako se Vlada ne bavi dovoljno krucijalnim stvarima za spas i boljitak hrvatske ekonomije, a kako se uglavnom bave nekom davnom prošlošću te smjenama tek postavljenih ministara i odabirom novih.

Činjenica je da se na reformama još uvijek nije počelo raditi, a jedina donekle svijetla stvar jest fakt da premijer Orešković polako mami investitore u Hrvatsku, no, tek ćemo vidjeti hoće li uspjeti. Dok premijer sastanči po svijetu, zastupnik Lovrinović vodi žestoke bitke u financijskom sektoru, sektoru na čijem je čelu silno želio sjediti, ali kako je i sam rekao, kolege iz Mosta su ga izigrale, pa sada mora djelovati kao zastupnik. Najavio je kako će se svim silama truditi da se u njegovom resoru provedu reforme za koje se on zalagao, iako na čelu ministarstva sada sjedi HDZ-ovac Zdravko Marić. Do sada nažalost nismo svjedočili niti jednom velikom djelu novog ministra i resora kojeg vodi, ali još je možda i rano.

No, Lovrinoviću nije rano i on gotovo svakoga dana u javnost iznosi zanimljive prijedloge i varijante kojima bi on pokušao dignuti hrvatsku ekonomiju, barem malo na noge. Iako to uglavnom čini preko društvenih mreža jer, kako tvrdi, javna televizija namjerno sječe njegove rasprave u Saboru, Lovrinovićev glas ipak se daleko čuje jer ima dobru vojsku pratitelja na Facebooku, a često s njima zna i polemizirati.

Otkrio zapanjujuće podtake o INA-i

Lovrinović je na svom Facebook profilu objavio detalje sa sastanak Mosta s pet predstavnika sindikata Nova solidarnost iz INA-e.

“Danas u 11 sati u klubu Mosta imali smo sastanak sa pet predstavnika sindikata Nova solidarnost iz INA-e. U sat vremena čuli smo toliko toga loše učinjenog u INI da čovjeku dođe zlo. Tamo predsjednik uprave ima dvostruko pravo glasa usprkos tome što MOL nema većinu dionica, provodi se poslovna poltiika koja INU želi svesti na sustav maloprodaje , odnosno trgovinu i još puno toga. Uglavnom, energetska budućnost Hrvatske je preko INE ugrožena. Sindikalci su podnijeli DORH-u hrpu kaznenih prijava koje leže u ladicama i oni u prvi plan stavljaju DORH kao instituciju koja je najpozvanija, a koja se oglušuje. Kažu da smo im mi zadnja nada u borbi za INU kao opće dobro i stratešku hrvatsku kompaniju.

S druge strane g. Cvitan se nedavno žalio da nema prostora, novaca, a niti specijalista da bi stao u kraj svom tom neredu i kriminalu. Čini se da ga zatrpavaju nebitnim stvarima i slučajevima kako bi ovaj poput INE prekrila prašina. No, vrijeme je da se skine prašina s ključnih slučajeva a kokošarski slučajevi neka čekaju. Za Most i Domoljubnu koaliciju je INA veliki test, za DK daleko veći zbog prošlosti. Moste će također na ovakvim slučajevima rasti ili nestati. Što biste vi učinili u slučaju INA gdje je Hrvatskoj nanesena ogromna šteta”?

INA – ZAMETNUTI SLUČAJ U LADICAMA DORH-aDanas u 11 sati u klubu Mosta imali smo sastanak sa pet predstavnika sindikata…

Posted by Ivan Lovrinović on Mittwoch, 24. Februar 2016

“HNB čekao zadnji čas za izmjene u zakonu o stambenom kreditiranju”

Ranije ovoga dana Lovrinović se ponovno dotakao, prema njemu bolne točke hrvatske ekonomije, HNB-a. Tema njegove nove rasprave jest direktiva o stambenom kreditiranju koja se treba primijeniti do 21. ožujka ove godine. Njome bi se trebalo doprinjeti europeizaciji hrvatskog bankarstva što se tiče informiranosti građana i trebalo bi se poraditi na sprječavanju bankarskih manipulacija.

Lovrinovićevu objavu prenosimo u cijelosti

“DIREKTIVA EU O STAMBENOM KREDITIRANJU

Jučer sam govorio o problemima zaštite građana u kontekstu stambenog kreditiranja na okruglom stolu koji je organizirala Udruga kreditnih dužnika KREDA. Govorili su i sudac Mislav Kolakušić, dr.sc D. Vuletić, Božo Ivošević i Katarina Lucić.

Rok za primjenu te Direktive je 21. ožujak i HNB je čekao zadnji čas da pripremi izmjene u zakonu o stambenom kreditiranju, a Direktiva je objavljena prije dvije godine. Toliko o brizi HNB-a za građane. Direktiva bi trebala doprinijeti europeizaciji hrvatskog bankarstva glede infromiranosti građana i sprećavanju manipulacija od strane banaka i to je dobro. Do sada smo imali balkanizaciju bankarstva jer su se strane banke u Hrvatskoj ponašale bitno drugačije nego u matičnim zemljama na štetu naših građana. Tome se mora stati u kraj.

Kredit za stan nije bilo kakav kredit, on mora biti pod posebnim nadzorom i regulacijom HNB-a i države, uz značajno niže kamatnjake. To mora biti sastavni dio demografske politike koja je najvažnija. Valutnu klauzulu za domaće transakcije nikada više ne koristiti.

Rekao sam da bi se pored sustava obrazovanja i Crkva aktivno trebala uključiti u proces edukacije djece i mladih vezano za kredite i život na dug, jer su upravo krediti jedan od najvažnijih uzroka razvoda brakova. Banke, HN i država morali bi formirati posebne fondove za učinkovit sustav financijskog opismenjavanja kao najvažniji segment preventivnog djelovanja. Aktivizam je najslabija točka u Hrvata i na tome svi moramo puno više raditi”!

DIREKTIVA EU O STAMBENOM KREDITIRANJUJučer sam govorio o problemima zaštite građana u kontekstu stambenog…

Posted by Ivan Lovrinović on Mittwoch, 24. Februar 2016

>>> UBOJITA KRITIKA LOVRINOVIĆA: Otkrio tko su zapravo krivci za vanjski dug države!

>>> LOVRINOVIĆ OPET UDARA PO HDZ-u: Ovim gorućim problemom Vlada se ne bavi, a on ima rješenje! (FOTO)

>>> LOVRINOVIĆ ZAPANJIO IZJAVAMA: Jedan je od rijetkih koji se usuđuje napraviti ovo (FOTO)


Komentari