OREŠKOVIĆ PONOVO UHVAĆEN NEPRIPREMLJEN! Šef Vlade iz ovoga će se teško izvući (FOTO)

Photo: Sanjin Strukic/PIXSELL

Prvi ozbiljniji gaf napravio je na sjednici Sabora pa se postavlja pitanje tko su stručnjaci koji predsjednika Vlade pripremaju za javne nastupe. 

Tihomir Orešković nažalost nije baš dobro krenuo u svoj premijerski mandat, tek je nekoliko dana upravitelj države, a već je napravio cijelu seriju gafova. Ne, nećemo se doticati njegova slabijeg znanja hrvatskog jezika jer gospodin Orešković je ipak odrastao i školovao se u Kanadi, a hrvatsko jezik je jedan od najtežih jezika na svijetu i bilo bi bedasto zamjeriti mu tako nešto. No, štošta bi se premijeru moglo zamjeriti na onoj puno važnijoj, političkoj sferi.

Čovjek nije ni započeo svoj službeni mandat, a već se propisno izložio paljbama u Saboru odlučivši kolegama prezentirati svoj program. Naravno, kao što to inače biva s PP prezentacijama, one moraju biti kratke (ovisi o prilici) sažete i u njih se ne stavlja sve. Njegova pomalo nedorečena prezentacija jedan je od krucijalnih razloga zašto je rasprava trajala cijeli dan i zašto su se zastupnici redali i po nekoliko puta za kritiziranje premijera. Iako mu mnogi neće ovo uzeti za gaf, a to je bio itekakav gaf jer time nije dobio ništa osim što se rasprava razvukla do te mjere da se vjerojatno ručalo i večeralo nekoliko puta.

Zeljko Lukunic/PIXSELL
Zeljko Lukunic/PIXSELL

No, prvi ozbiljniji gaf napravio je na sjednici Sabora kazavši kako je njegov cilj pomaknuti Hrvatsku na sa 64. mjesta na 5. mjesto na Doing Business ljestvici. Kasnije ga je HNS-ovac Richembergh, morao ispravljati kako je Hrvatska trenutno na 40. mjestu (odnosno 39. mjestu) te ljestvice i kako bi mu cilj zapravo trebao biti pomicanje na 30. mjesto, a ne na 50. Na ovaj propust upozorio je poznati TV voditelj Zoran Šprajc.

>>> POLITIČARI KOJIMA JE HITNO POTREBNA POMOĆ! Ako ne učine ovo, propast im je neizbježna (FOTO)

Problemi sa statistikom

Ovakav propust Oreškovića govori samo kako, osim što nije upućen u cijeli niz problema koje muče Hrvatsku, nije upućen niti u ono što je zapravo njegov fah. No, premijer je i nakon ove vrlo neugodne ispravke pred milijunskim auditorijem, nastavio nizati gafove i to u sektoru u kojemu je navodno ekspert. On je naime, javno ustvrdio kako je razlika u prinosu na hrvatske državne obveznice u odnosu na one njemačke manja danas nego što je bila za vrijeme vladavine SDP-a. Ispostavilo se kako to zapravo i nije tako jer nam tablica kaže kako je najmanja razlika bila prošle godine u svibnju (2.98) i lipnju (3.07).

Možemo shvatiti kako je Oreškoviću ovo sve novo i kao ne mora odmah pohvatati sve konce vezane za resore kao što su školstvo, zdravstvo ili socijalna politika, ali on je doveden kao korporativni stručnjak za financije koji će Hrvatsku izvući iz krize tako što će valjda taj korporacijski model primijeniti na državu.

No, sudeći po njegovoj sveprisutnoj neupućenosti čini se kako bi i na tome polju moglo biti problema…

eurostat

>>> PRVI VELIKI OREŠKOVIĆEV NASTUP: Evo što smo mogli iščitati iz njegovoga govora (FOTO)


Komentari