RADE NA CRNO U INOZEMSTVU, A LIJEČE SE KOD NAS: ‘Ovdje su nam lijekovi jeftiniji…’

Marijan Susenj/PIXSELL

Oni koji zarađuju u drugoj državi, a u Hrvatskoj ne odvajaju ništa za zdravstveni sustav.Proljetni školski praznici u Irskoj brojnim su osječkim obiteljima pružili šansu da doputuju u Hrvatsku, a osim druženja i obilaženja obitelji i rodbine, mnogi su posjet iskoristili za posjet liječniku, između ostalog i zbog dobivanja recepta za lijekove na teret HZZO-a, piše Glas Slavonije. Oni u Irskoj, ako nemaju riješeno tamošnje zdravstveno osiguranje, imaju pravo na europsku zdravstvenu iskaznicu, na temelju koje se mogu javiti liječniku u slučaju hitnih stanja, što vrijedi i za strance koji rade u Hrvatskoj.

Ivana Šarić iz osječkog reda EURES-a kaže kako savjetnici hrvatskim građanima koji odlaze u Irsku savjetuju da ostanu osiguranici HZZO-a sve dok se ne zaposle u Irskoj te im za hitna stanja sugeriraju europsku zdravstvenu iskaznicu.

“Živim u Dublinu već gotovo dvije godine i uvijek kad dođem u Osijek nastojim posjetiti liječnika i zatražiti lijekove koje inače koristim. U Irskoj su ti lijekovi jako skupi, a ondje nemam zdravstveno osiguranje. Znam za slučajeve da su Osječani koristili odmore u Hrvatskoj kako bi išli, primjerice, oftalmologu ili stomatologu, a bez posjeta obiteljskom liječniku u inozemstvo se ne vraćaju”, kazao je jedan Osječanin.

Ne plaćaju doprinose 

On se nakon odlaska u Irsku odjavio za Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, no time mu zdravstveno osiguranje preko HZZO-a nije prestalo vrijediti. Naime, oni koji na crno rade vani, u Hrvatskoj nastavljaju koristiti obvezno zdravstveno osiguranje i zdravstvenu zaštitu, a istodobno ne plaćaju doprinose niti hrvatskom niti zdravstvenom sustavu zemlje u kojoj trenutno rade, piše index.hr.

Evo što su kazali iz HZZO-a.

“Sam je radnik dužan izvršiti odjavu s osiguranja u Hrvatskoj, no i nadležni nositelj zdravstvenog osiguranja u drugoj državi članici dostavit će u takvom slučaju HZZO-u određenu tiskanicu na kojoj će ga obavijestiti da se takva osoba u drugoj državi prijavljuje na zdravstveno osiguranje i provjeriti je li osoba još uvijek prijavljena na osiguranje u Hrvatskoj. Kako bi se spriječila dvostruka prijava u dvjema državama članicama EU, HZZO poduzima radnje u cilju odjave takve osobe s osiguranja u HZZO-u”, poručili su.


Komentari