Oprez u sezoni grijanja: Građani, na ove stvari trebate posebno pripaziti

Facebook/ Ilustracija

Godišnje vatrogasci zabilježe oko 2300 požara objekata razne namjene, a prosječno u požarima strada 40 osoba

Dolaskom hladnijeg vremena započela je i sezona grijanja koja sa sobom nosi i niz opasnosti za građane. Zbog nestručnog rukovanja s pećima na kruta goriva ili s električnim grijalicama, zimi nastaju požari u objektima, često sa smrtnim posljedicama. Godišnje vatrogasci zabilježe oko 2300 požara objekata razne namjene, a prosječno u požarima strada 40 osoba. Stoga je nužno podsjetiti na osnovne smjernice za sprečavanje nastanka požara.

Sve vrste sustava za grijanje mogu predstavljati izravnu opasnost od požara ako su nestručno postavljene ili ako nisu redovno održavane.

[box type=”warning” align=”” class=”” width=””]Pri postavljanju sustava za grijanje savjetujte se sa stručnjacima. Koristite originalne dijelove za peći, pogotovo kod dimovodnih kanala. Obavezno održavajte dimovodne kanale u suradnji s dimnjačarskom službom. Redovito servisirajte peći na plin.[/box]

Budite oprezni pri paljenju peći na kruta goriva jer zbog nepažnje, odjeću osobe može zahvatiti plamen. Ni u kom slučaju nemojte pokušavati zapaliti drva u peći s benzinom ili sličnom zapaljivom tekućinom. Odmaknite tepihe i drugi zapaljiv materijal od peći. Nemojte držati drvo za loženje u neposrednoj blizini peći, jer može doći do zapaljenja zbog prijenosa topline. Također nemojte sušiti odjeću iznad peći. Ne ostavljajte hranu na upaljenoj peći bez nadzora.

Neohlađeni pepeo iz peći  može i nakon 24 sata biti izvorom paljenja tako da se nikada ne smije pospremati u kartonske kutije, plastične kante ili u smeće s drugim gorivim otpadima. Pepeo odložite samo u metalne kontejnere na otvorenom, na sigurnoj udaljenosti od objekta.

Ne prekrivajte električne grijalice odjećom ili krpama. Ukoliko niste stručnjak, nemojte sami popravljati grijalice. Nemojte ostavljati upaljene električne i plinske uređaje bez nadzora. Održavajte objekte čistima i prohodnima, redovito uklanjajte smeće i nepotrebne predmete, čime smanjujete količinu zapaljivog materijala u objektima. Također molimo na pojačan oprez kod grijanja objekata u kojima se nalaze životinje.

Ako uočite požar ili dim iz objekta, odmah nazovite vatrogasce na 193.


Komentari