OPASNA ZABAVA: Sve do 1. siječnja legalno vam mogu bacati petarde pod prozorom

Mirnovec

Počela je sezona pucačkog veselja.

Zakon nalaže da je upotreba pirotehničkih sredstava legalna od 27. prosinca do 1. siječnja.

Eksplozivna sredstva I. razreda smiju se prodavati cijele godine, ali samo osobama starijim od 14 godina. Sredstva II. i III. razreda te klasifikacije T1 i P1 smiju se prodavati od 15. prosinca do 1. siječnja i to samo osobama starijim od 18 godina.

Svima je jasno da se pucnjevi čuju gotovo od početka mjeseca i da se ovog vremenskog okvira u kojem je bacanje petardi dozvoljeno, malo tko drži. O tome nam govore i požari u kontejnerima u zagrebačkim kvartovima uzrokovani pirotehničkim sredstvima.

Dječja “igra” tako poprima puno veće razmjere jer dobro je dok se požar zadrži u kontejneru, a što ako se proširi?

Kazne za one koji krše zakon

Novčanom kaznom od 1 000 do 5 000 kuna kaznit će se fizička osoba koja:

  • koja koristi pirotehnička sredstva II. i III. razreda izvan dozvoljenog razdoblja ili ta sredstva koristi u dozvoljenom razdoblju u zatvorenim prostorijama ili na prostorima gdje se okuplja velik broj ljudi
  • koja izvodi javni vatromet, a za to nema dozvolu
  • koja obavlja poslove nadzemnih, specijalnih i podzemnih miniranja, a za njih nema dozvolu
  • koja obavlja poslove priprememe miniranja, a za njih nema uvjete
  • koja izvodi glasno pucanje, a nije osposobljena za rukovanje eksplozivnim tvarima

Što spada u koji razred?

Popularne “Megice” i Zenge spadaju u II. razred baš kao i “Piratice” i Tenkovska. Osim njih tu su i oni leptirići koji vam izgledaju simpatično u dućanu, ali i rafali kojeg djeca posebno vole.

Mirnovec
Mirnovec

U III. razred ulaze kutije iz kojih možete dobiti 200 pucnjeva, a ne znamo kome se to da slušati ili kome je ta buka lijepa. U ovu kategoriju spadaju i one debele petarde koje stvaraju ogromnu količinu buke i iznimno su opasne, a imena im nisu baš privlačna.

Jedne od njih su i “Widow maker” petarde ili u prijevodu stvaratelji udovica. Koji roditelj bi ovako nešto kupio svom djetetu? Tu su i one pod imenom Megatron, NATO i Metal Ship koje će sigurno privući mnoge sa svojom svjetlucavom ambalažom.

Podsjećamo, ova pritohnička sredstva ne smiju kupovati mlađi od 18 godina, a ne bi smjeli njima ni rukovati. Unatoč tome, kvartovima odjekuju glasni pucnjevi, a djeca ostaju bez prstiju pa čak i cijelih šaka i sve to jer netko misli da je to bezazlena zabava.

Kako nešto što uključuje vatru, fitilj i eksplozije može biti bezazleno?

Tko je odgovoran?

Roditelji i prodavači koji krše zakon kada mlađima od 14, odnosno 18 godina prodaju pirotehnička sredstva. Na majkama i očevima je da svoju djecu nauče što je dobro, a što ne i da ih educiraju o opasnostima koje se kriju u petardama.

Baš oni ih moraju i upozoriti da ne bacaju petarde jedni na druge ili jedni drugima pod noge, zar stvarno moramo imati pune novine fotografija i naslova s tragičnim događajima? Zaista netko mora ostati bez prsta ili šake da bi roditelji i djeca shvatili da su petarde opasne?

>>> ŠTO JE U TOME ZABAVNO? Zbog petardi sve više djece ostaje bez prstiju, a roditelji ih i dalje kupuju

>>> I NAŠI SE ČETVERNOŠCI PANIČNO BOJE PETARDI: Evo kako reagirati i umiriti uplašenu životinju


Komentari