OPASNA PO ZDRAVLJE, A NABAVLJA SE U KAFIĆIMA: Mladi se na festivalima šlagiraju ovim plinom

FOTO: Wikimedia

Ljeto u Hrvatskoj prepuno je festivala elektronske glazbe, a uz festivale su često prisutne i droge.

Riječ je o dušikovom oksidu, plinu koji se za za dvije do tri kune po ampuli može nabaviti u kafićima, dok se doza na partijima i festivala prodaje po 50 ili 100 kuna. Ovaj plin inače se koristit za pripravljanje šlaga za kavu. Poznat je još i kao plin za smijanje koji nakon udisanja izaziva osjećaj opuštanja i euforije, a ponekad i halucinacije. Ne izgleda toliko opasno, međutim, mladi ga koriste u kombinaciji s alkoholom i drugim drogama, tako da je opasan po zdravlje, prenosi Šibenik.in.

dušikov oksid

Udisanje ovog plina, odnosno drogiranje istim nije kriminalizirano u Hrvatskoj jer dušikov oksid nije na popisu droga, a policajci ih mogu jedino teretiti za carinski prekršaj po Zakonu o nedozvoljenoj trgovini. Carina je prošle godine na Zrću oduzela čak 3 566 ampula s dušikovim oksidom, 915 balona i 27 dozera u koje se nataknu ampule i baloni u koje rasprskavaju plin.
Poslije zabave, podovi klubova prepuni su odbačenih ampula i baona u koje aparatom za šlag utjeruju plin i zatim prodaju publici. U Velikoj Britaniji zlouporaba ovog plina je zabranjena.


Komentari