OLUJNO NEVRIJEME POHARALO JADRAN: Vjetar je rušio stabla, a turiste su spašavali iz mora

Photo: Slobodna Dalmacija

Nevrijeme koje je u noći s nedjelje na ponedjeljak pogodilo šire splitsko područje donijelo je zahladnjenje, ali i ostavilo manju materijalnu štetu.

Vatrogasci su imali nekoliko intervencija u sitnim noćnim satima, a uglavnom je riječ o uklanjanju stabala i većih grana s cesta i kolnika. S prometnice je tako uklonjeno stablo sa sjevernog ulaza u tunel na Marjanu, ali i u Goričkoj ulici, piše Slobodna Dalmacija.

Na dnu Bregovite stablo je prekrilo automobil, a na vrhu iste ulice, u obližnjem parku, radnici Parkova i nasada već su krenuli s uklanjanjem polomljenih stabala. Što se Splita tiče, pala je i ograda ispred Westgatea, a vatrogasci su intervenirali u i Mravincima gdje je stablo također palo na cestu.

Nevrijeme koje je u noći sa nedjelje na ponedjeljak zahvatilo zadarsko područje uzrokovalo je niz problema na cestama.

Uslijed jakog vjetra i obilne kiše došlo je do plavljenja gradskih prometnica u Zadru, izbijeni su poklopci šahtova, a bilo je i oborenih stabala na lokalne ceste. Komunalne službe otklanjaju posljedice nevremena, a zbog olujnog vjetra zaprimljeno je i više poziva za pomoć s brodica u širem akvatoriju Zadra.

Kod otoka Premude nasukala se jedrilica sa sedam članova posade, austrijskih državljana, koji nisu ozlijeđeni.

U blizini otoka Sestrunj jedrilica nije mogla nastaviti plovidbu zbog kvara. Na brodu je bilo šest članova posade – čeških državljana. Između Dugog otoka i otoka Ugljana brodica je izgubila sidro, pa je šest članova posade – njemačkih državljana zatražilo pomoć, prenosi Zadarski.hr.

O svim dojavama obaviješten je MRCC Rijeka koje je organizirao akcije spašavanja.

Prema podacima meteorološke postaje pljusak.com najviše kiše palo je u Brodarici, čak 90 litara po metru četvornom, a puno kiše bilo je i u Bibinjama, 37 litara te u Zadru 26 litara po metru četvornom. Kiše je bilo u Imotskoj krajini, u Cisti velikoj i Lovreću oko 15 litara, te u Cetinskoj krajini, u Hrvacama 13 litara.

Što se temperatura tiče, kiša i bura za sada nisu značajnije ohladile zrak, najsvježije je u Zagori, u Promini 14, u Muću 17 stupnjeva, u Sinju 18, u Bibinjama je 20, u Resniku 21, u Kaštel Gomilici 22 stupnja…

Od većih gradova jutros je najhladniji Šibenik sa 20 stupnjeva, u Zadru i Splitu je 21 stupanj, dok je u Dubrovniku jutros 25 stupnjeva.

Sinoćnje nevrijeme s jakim vjetrom ostavilo je posljedica i u Istri, javlja Glas Istre.

Centru 112 dojavljeno je u nedjelju u 23.17 sati da su u autokampu Orsera u Vrsaru pala dva stabla. Jedno stablo palo je kamp kućicu te je jedna osoba ozlijeđena, no nije bila potrebna pomoć Hitne pomoći. Na intervenciji su bili vatrogasci Javne vatrogasne postaje Poreč.

U Puli je pak u prvim satima ponedjeljka, Centru 112 dojavljeno da se urušava derutni kameni zid visine oko tri metra u Mažuranićevoj ulici. Ozlijeđenih osoba kao ni oštećenih vozila nema, prenosi Jutarnji.


Komentari