OGROMNE ODŠTETE I ZATVOR: Tko je odgovoran za trovanje salmonelom i što ga čeka?

Pixabay

Tko će odgovarati za smrt dječaka i hrpu zaraženih proizvoda na policama. 

Obitelj preminulog dječaka više od mjesec dana čekala je na obdukcijski nalaz, a u međuvremenu pojavilo se još slučajeva zaraženog mesa na policama trgovina.

Splitski odvjetnik Vinko Ljubičić kazao je kako se radi o kaznenom djelu protiv zdravlja ljudi, a odgovornost je pritom i kaznena i građanska. Odgovorni bi trebali biti i oni koji su proizveli, i oni koji su zaraženi proizvod pustili u promet, smatra on i dodaje da bi trebao biti određen i zatvor za odgovorne jer se radi o smrtnom slučaju, a onda dolazi do opasnosti za vrlo širok krug ljudi, piše Slobodna Dalmacija.

“Količina kriminalne aktivnosti relativno je velika”

Podsjećamo, preminuli dječak zarazio se salmonelom iz jaja kupljenih u Kauflandu koja su na police stigla iz Poljske. Njegova obitelj stoga je pokrenula građanski postupak za naknadu štete, zbog smrti dječaka, ali i trovanja ostalih članova obitelji.

“Odgovornost je i na osobi koja je proizvela i koja je pustila u promet proizvod, tzv. solidarna odgovornost. Kod smrtnog slučaja isključivo treba utvrditi uzročno-posljedičnu vezu između salmonele i smrtne posljedice. Također bi kod određivanja sankcije, u slučajevima smrti, trebao biti određen zatvor s obzirom na opasnost za vrlo široki krug osoba. Tu je količina kriminalne aktivnosti relativno velika jer može doći do širih razmjera zaraze. Ako su poduzete sve propisane mjere kod baratanja prehrambenim proizvodima prilikom proizvodnje i stavljanja u promet, onda se može govoriti o izostanku kaznene odgovornosti. Međutim, vrlo je teško govoriti da je u procesu proizvodnje i stavljanja u promet sve poštovano jer, da je zaista tako, izbjegla bi se posljedica”, istaknuo je odvjetnik Ljubičić.

Odšteta za obitelj Vidović

Ako u ovom slučaju dođe do oslobađajuće presude za proizvođača, dobavljača ili prodavača svejedno ostaje građanska odgovornost za koju je potrebno isplatiti odštetu obitelji. Odvjetnik kaže da u sudskoj praksi zaista dolazi do dosuđivanja odštete, iako to ne nadoknađuje gubitak drage osobe.

“Roditelji za smrt djeteta mogu dobiti po 250.000 kuna svaki, brat i sestra preko 100.000 kuna svaki, a pravo na naknadu imaju i djed i baka. Osim toga, tu su i materijalni troškovi pogreba te svi ostali troškovi nastali nakon tragedije. U opisanom slučaju su i svi troškovi liječenja i saniranja posljedica za zdravlje za ostale članove obitelji oboljele od salmoneloze”, kazao je Ljubičić i dodao da je za puštanje u promet proizvoda štetnih za zdravlje predviđena kazna zatvora od tri godine.

[box type=”warning” align=”” class=”” width=””]Kazne ovise i o tome jesu li propusti napravljeni namjerno ili iz nemara[/box]

“Ako je štetnim proizvodom prouzročena teška tjelesna ozljeda ili je postojeća bolest pogoršana, krivac može dobiti od šest mjeseci do pet godina zatvora. Ako je došlo do osobito teške tjelesne ozljede ili prekida trudnoće, može se dobiti od jedne do osam godina zatvora. U slučaju najteže posljedice, kada je štetnim proizvodom prouzročena smrt jedne ili više osoba, zapriječena je kazna od tri do 12 godina zatvora. Kod smrtne posljedice, kada je kazneno djelo počinjeno iz nehaja, propisana kazna je od jedne do osam godina zatvora’, piše Slobodna Dalmacija.

>>> STIGAO JE I NALAZ: Ministarstvo potvrdilo salmonelu, a proizvod je prisutan po svim trgovačkim lancima

>>> SVE ŠTO MORATE ZNATI O SALMONELI: Tko je najugroženiji, koji su simptomi i kako se liječi

>>> TRAGOVI SALMONELE PRONAĐENI DILJEM KUĆE: Istraga zbog ove velike tragedije još traje

>>> CIJELA OBITELJ ZARAZILA SE SALMONELOM: Dječak (5) preminuo, sestre i roditelji u kritičnom stanju

 

 


Komentari