Oglasio se Varga: ‘Želim da Zagrebu, ako već ne ide u cijeloj zemlji, bude bolje nego je’

Youtube/Screenshoot

Saborski zastupnik i bivši ministar zdravstva Siniša Varga nedavno je iz nezavisnih prešao u redove kluba zastupnika stranke Bandić Milan 365 – Stranka rada i solidarnosti.

Kako su novinari danas otkrili, na stranicama Sabora piše kako Varga više nije nezavisan zastupnik. Tim sr povodom večeras i sam Varga oglasio:

“U proljeće sam postao nezavisni zastupnik u Saboru. Razloge napuštanja SDP-a sam tada jasno naveo. Za vrijeme mog ministarskog mandata postignuti su očigledni pozitivni pomaci u zdravstvenoj politici i dostupnosti zdravstvenih usluga građanima. Moji nasljednici na ministarskom mjestu sve su brzo vratili na stanje prije toga. Tako je i danas. Cilj mi je svoja stručna znanja i dosadašnja politička iskustva koristiti za realizaciju projekata u hrvatskom zdravstvu da barem u Zagrebu, ako već ne ide u cijeloj zemlji, bude bolje nego je danas. Nekoliko je projekata u hrvatskom zdravstvu u čijem bih ostvarenju želio sudjelovati. Stranka rada i solidarnosti ima važnu ulogu u političkom životu grada Zagreba. Pozvali su me da potaknem realizaciju projekata u zdravstvu poput uvođenja helikopterske službe u hitnoj medicini, uvođenje centara za trudnice, majke i dojenčad kao dio pronatalitetne politike, stvaranje tzv. zdravstvenog holdinga u Zagrebu kako bi se racionalizirali troškovi i povećala efikasnost. Zato sam i prihvatio poziv prof. dr. Ane Stavljenić Rukavine da preuzmem mjesto predsjednika Upravnog vijeća Hitne medicinske službe grada Zagreba i zajedno s drugima pokrenem realizaciju tih i drugih projekata u glavnom gradu Hrvatske. Izuzetno cijenim prof. Stavljenić Rukavinu koja je bila ministrica u Račanovoj vladi, a ja bio pomoćnik ministra zdravstva 2000. godine i sve ove godine uspješno surađujemo.
Školovan sam, stručno osposobljavan i specijaliziran ne samo kao zdravstveni radnik već i kao međunarodni stručnjak za zdravstveni menadžment i upravljanje zdravstvenim sustavima. To sam već pokazao kao ministar zdravlja u Milanovićevoj vladi, ali i kao ravnatelj HZZO-a.
Europske i svjetska zdravstvene organizacije angažiraju me kao konzultanta na mnogim programima poboljšanja zdravstvenih sustava u drugim zemljama. Stoga mislim da svoja znanja trebam iskoristiti i za nas zdravstveni sustav, a ovo je jedna od mogućnosti kako to postići. Kao osoba i kao stručnjak ostvario sam se u životu, pa sam tek onda ušao na političku scenu. Živim u realnom vremenu i želim svoju energiju, znanje, sposobnosti i iskustvo dati u nešto što će koristiti ljudima oko mene.
Zdravstvena politika trebala bi biti nadstranačka, jer je zdravlje pitanje nacionalne budućnosti u svakom pogledu i tiče se svakog građanina naše zemlje. Kao političar zalažem se da neka pitanja budu od nacionalnog interesa i da se o njima mora postići međustranački politički konsenzus. To su zdravlje i obrazovanje. O ovim politikama mora biti političkog i međustranačkog suglasja, tu nema ili ne bi smjelo biti nadglasavanja i političkog nadmudrivanja u zavisnosti da li je stranka na vlasti ili u oporbi, a zdravstvenim sustavom moraju upravljati znalci s iskustvom.”, napisao je.


Komentari