OGLASIO SE I LIDL: Evo što kažu o piletini zaraženoj salmonelom

commons.wikimedia.org

Nakon priopćenja iz Ministarstva poljoprivrede, oglasio se i Lidl.

Na stranicama RASFF-a, europskog sutava brzog uzbunjivanja za hranu, 11. studenog je objavljena informacija da je u piletini, uvezenoj u Hrvatsku, pronađena salmonela. Kako su rekli iz RASFF-a, piletina je uvezena iz Poljske, a uzorci su ispitani 21. listopada i u njima je utvrđena prisutnost salmonele. Riječ je o pilećim filetima.

Ubrzo nakon ove informacije, oglasilo se i Ministarstvo poljoprivrede i otkrilo o kojem je trgovačkom lancu riječ. Rekli su kako im je Lidl Hrvatska d.oo. 2. studenog ove godine prijavio da je utvrđena salmonela. ​Ministarstvo poljoprivrede je 4.11.2016. po dobivanju obavijesti od Lidla, zatražilo dodatne informacije od veterinarske inspekcije s terena te prikupljanje svih potrebnih dokumenata kako bi se situacija prijavila u EU RASFF (sustav brzog uzbunjivanja za hranu).

Nastavno na priopćenje Ministarstva poljoprivrede, oglasio se i Lidl te poslao priopćenje kako bi dodatno potvrdili da su spornu piletinu i pačetinu poslali na redovitu kontrolu ispravnosti u akreditirani laboratorij te da su u konkretnom slučaju, po zaprimanju pozitivnog nalaza, odmah obavijestili Ministarstvo poljoprivrede.

>>>MINISTARSTVO OTKRILO DETALJE: U ovoj je trgovini pronađena zaražena piletina

Priopćenje Lidla prenosimo u cijelosti:

”Lidl u svojoj ponudi svježeg mesa ima isključivo originalno zapakirane proizvode te Lidl ni na koji način ne može utjecati na eventualnu kontaminaciju proizvoda. Kako bi se održala zdravstvena ispravnost proizvoda, neophodno je održavanje hladnog lanca od trenutka proizvodnje pa do trenutka prodaje u našem trgovačkom lancu. Taj hladni lanac se višekratno provjerava neposrednom kontrolom temperature, o čemu se obavezno vode zapisi. Svi zapisi su predmet verifikacije i kontrole.

Željeli bismo ovom prilikom još jednom skrenuti pažnju na to da je za visokorizične namirnice kao svježe meso, vrlo važno da se i nakon kupnje transportiraju i čuvaju na odgovarajućoj temperaturi te da se prije konzumacije pravilno termički obrade kako je i navedeno na deklaraciji proizvoda.

Obzirom na visoke standarde kontrole kvalitete, meso u našoj ponudi je zdravstveno ispravno te ga naši kupci mogu i dalje slobodno konzumirati.

Ukoliko naši kupci još uvijek imaju kupljeni proizvod, mogu ga vratiti u obližnju Lidlovu trgovinu uz povrat novca, neovisno o tome imaju li račun”, stoji u priopćenju.


Komentari