Odzvonilo prepisivačima! Visoka učilišta dogodine će imati softver za prepoznavanje plagijata

bandt.com.au

Visoka učilišta će od sljedeće akademske godine na raspolaganju imati softver koji bi trebao spriječiti plagiranje odnosno koji će omogućiti provjeru autentičnosti svih znanstvenih, diplomskih i drugih završnih radova, prenosi HRT.

Financirat će ga Ministarstvo znanosti na prijedlog Sveučilišnog računskog centra. Mnogi u akademskoj zajednici, od profesora, znanstvenika do studenta, slažu se – plagiranju treba stati na kraj. Dio visokih učilišta već je odavno reagirao i krenuo u nabavu softvera za provjeru autentičnosti. Među njima su riječko i osječko Sveučilište.

“Ono što se sada mijenja je da se nabavlja nacionalna licenca i nabavit će se dva softvera tako da će učilište samo odrediti koja od ta dva želi i što se tiče alata više nema prepreke da svako visoko učilište u svoje procedure ugradi provjeru autentičnosti”, kaže dr. sc. Zoran Bekić, ravnatelj Sveučilišnog računskog centra SRCE. Naravno, poznata autonomija visokih učilišta daje im slobodu izbora – mogu se koristiti tim alatima, ali i ne moraju. Oni koji se odluče, vrlo brzo mogu otkriti je li riječ o plagiranju i u kojoj mjeri.

Tako je odzvonilo pustim raspravama je li netko plagirao ili nije, sve se vrlo brzo može doznati, a mentorima, raznim povjerenstvima i samim autorima radova – skratiti će muke.


Komentari