Odvoz otpada od studenog se plaća po količini

FOTO: Ivan Ramađa / Ilustracija

Stanovnik Zagreba godišnje prosječno proizvede oko 324 kilograma miješanog komunalnog otpada.

Od studenog će građani odvoz otpada napokon plaćati po količini. Vrtoglave kazne slijede za one koji ne smanje količinu miještovitog komunalnog otpada na smetlištima.

Naime, Vlada je ovaj tjedan napokon donijela Uredbu koja naplatu odvoza otpada po količini regulira na razini cijele države.

Kako je za RTL kazao Mario Šiljeg, državni tajnik u ministarstvu zaštite okoliša i energetike, komunalno društvo može naplatiti onoliko koliko je korisnik producirao otpada. Dakle, u prošlost, kaže Šiljeg, odlazi naplata kada se naplaćivalo po kvadratima. Davatelji usluge moraju svim građanima osigurati mogućnost odvajanja na kućnom pragu.

Komunalne tvrtke moći će se odlučiti za dva modela naplate – po masi predanog otpada ili po volumenu zaduženog spremnika. Dakle, manje otpada znači i manje račune.

“Očekujemo naravno da će svi htjeti manji volumen, ali manji volumen će moći zadovoljiti samo oni korisnici koji na vrijeme prepoznaju benefite za svoje kućanstvo, tj. na vrijeme se prilagode sustavu i počnu odvajati otpad u onoj mjeri koja se od njih očekuje”, tvrdi Šiljeg.

Zagreb mora smanjiti proizvodnju miješanog komunalnog otpada

Nadalje, Uredba uvodi i poticajnu naknadu za sve jedinice lokalne samouprave. Tako Zagreb ove godine prikupljenu količinu miješanog komunalnog otpada mora smanjiti na 80 posto u odnosu na 2015. Sve iznad toga je prekoračenje koje se plaća 100 kuna po toni.

Stanovnik Zagreba godišnje prosječno proizvede oko 324 kilograma miješanog komunalnog otpada. Da bi Grad bio unutar dopuštene količine za 2017., bez da plaća naknadu, ta brojka bi morala pasti za 65 kilograma. Ako u tome ne uspije i ostane na razini iz 2015. godine, Grad bi Hrvatskoj agenciji za okoliš i prirodu morao uplatiti više od 4 milijuna kuna.

Split bi mogao uplatiti milijun i 131 tisuću, Rijeka 723, Zadar 660, a Osijek 440 tisuća kuna poticajne naknade. Taj će novac komunalna poduzeća morati namiriti od građana koji ne odvajaju otpad, piše RTL.

Uredba na snagu stupa u studenom, a općine, gradovi i županije imat će 3 mjeseca za prilagodbu jer ih tek trećina odvaja otpad. Hrvatska inače odvaja tek 24 posto otpada, a cilj do 2020. je 50 posto.

Međutim, ima i onih koji su to uspjeli. Grad Prelog u međimurskoj županiji koji je pri samom vrhu u odvajanju otpada u Hrvatskoj, ali i šire.

Komentari

Komentari

loading...