ODGOVOR NA PRIJEDLOGE MOSTA: Sindikalisti oštro napali 5 točaka reforme zdravstva!

Facebook

Samostalni sindikat zdravstva i socijalne skrbi Hrvatske oštro je kritizirao pet točaka kojima Most želi ostvariti reforme zdravstvenog sustava. Njihovo pripćenje prenosimo u cijelosti.

“Samostalni sindikat zdravstva i socijalne skrbi Hrvatske zatečen je javno iskazanim mjerama koje će u postupku reforme zdravstvenog sustava podržati Most. Naime, iako se u javno prezentiranom tekstu nabraja 5 točaka i ciljevi reformiranja zdravstvenog sustava iz samog teksta ne proizlaze jasne mjere kojima se ti ciljevi mogu ostvariti. 

Dapače, zadani ciljevi uopće se ne mogu ostvariti nabrojanim mjerama. U tekstu se barata s brojnim javno poznatim pojmovima , koji nisu utemeljeni na pozitivnim pravnim propisima i mogu opasno zbuniti javnost. Stoga ocjenjujemo ove točke vrlo površnim, zbunjujućim i pravno neutemeljenim.

Slažemo se da bi Domovi zdravlja trebali imati jasno definirane ovlasti i da bi trebali biti temelj zdravstvenog sustava, međutim i nakon provedene privatizacije domova zdravlja od 1997. godine do danas, od Domova zdravlja ostao je samo naziv za ustanove, jer zdravstvene zaštita na primarnoj razini obavlja se kroz brojne ambulante koje vode privatni zdravstveni djelatnici, koji su samo u koncesiji u domovima zdravlja i kojima je vrlo teško koordinirati kada je u pitanju sustavno provođenje zdravstvene zaštite. Stoga jačanje domova zdravlja ne predstavlja istovremeno i jačanje primarne zdravstvene zaštite .

Racionalizacija i financijska stabilizacija zdravstvenog sustava ne može se provesti spuštanjem pojedinih usluga iz bolnica u domove zdravlje jer premještanjem zdravstvenih postupaka iz jedne zdravstvene ustanove u drugu neće se promijeniti činjenica da te usluge odnosno postupke obavljaju isti zdravstveni radnici, a da cijenu ne određuje razina zdravstvene skrbi nego HZZO.

Smiješno je tvrditi da će se odljev liječnika zaustaviti potpisivanjem strukovnog kolektivnog ugovora za liječnike , jer bi to moglo značiti samo jedno , da će tim kolektivnim ugovorom biti ugovarana neka druga prava koja u ovom zdravstvenom sustavu liječnici još nemaju, a drugi zdravstveni radnici ne zaslužuju. Stoga je vrlo neozbiljna takva izjava, a da ne govorimo o tome da je u suprotnosti s važećim zakonskim propisima.

Reformirati sustav zdravstvenog osiguranja i bolničko zdravstvo uključivanjem liječnika i udruge poslodavaca u proces kolektivnog pregovaranja, zasigurno je greška u prepisivanju teksta jer jedno s drugim nije ni u kakvoj vezi, dapače ukoliko je točna govori o notornom nepoznavanju materije, o nepoštivanju propisa i traženja položaja koji nije ni na čemu utemeljen .

U svakom slučaju u zadnjoj točki možemo podržati depolitizaciju zdravstva i podupirati strateška ulaganja, ali ne u gradnji novih bolnica, pa zar nije javno već godinama prezentirano da imamo i previše bolnica , i jer neće nove bolnice podizati izvrsnost sustava, već treba ulagati u postojeći sustav.”

>>>MOST O REFORMI ZDRAVSTVA: ‘Ne želimo privatizaciju po uzoru na druge države’


Komentari