Od 1. listopada pojeftinjenje cestarina: pogledajte nove cijene

hr.wikipedia.org

Cijene se, kao i one na drugim dionicama, od 1. listopada vraćaju na vansezonske iznose.

Od nedjelje, 1. listopada do 30. lipnja iduće godine na snazi su niže, vansezonske cijene cestarine na autocestama kojima upravljaju Hrvatske autoceste (HAC) i Autocesta Rijeka-Zagreb (ARZ), priopćeno je u petak iz tvrtke HAC – održavanje i naplata cestarine (HAC-ONC).

Jedinična cijena cestarine po kilometru za motocikle i osobna vozila na autocestama pod upravljanjem HAC-a i ARZ-a od 1. srpnja do 30. rujna bile su povećane za 10 posto, pa je, primjerice, za cestarinu od Zagreba do Splita trebalo izdvojiti 200 kuna, a od Zagreba do Rijeke 77 kuna.

Te se cijene, kao i one na drugim dionicama, od 1. listopada vraćaju na vansezonske iznose. Tako će cijena cestarine na relaciji Zagreb – Split od 1. listopada biti 181 kunu, a Zagreb – Rijeka 70 kuna.

Putovanje autocestom automobilom od Zagreba do Goričana stajat će 44 kuna (ljeti 47), a cestarina na relaciji Zagreb – Lipovac pada za 13 kuna, na 128 kuna.

Za 13 kuna pada i cestarina od Zagreba do Osijeka, koja će od 1. listopada iznositi 122 kune, a od Zagreba do Ploča za 25 kuna, na 231 kunu.

Za putovanje automobilom na autocesti od Zagreba do Karlovca izvan sezone treba izdvojiti 19 kuna ili dvije kune manje nego ljeti, a od Mraclina do Lekenika 10 kuna, što je jednu kunu manje.

Mostarina na Krčkom mostu van sezone se smanjuje s 39 na 35 kuna, a za putovanje tunelom Sveti Ilija pada s 22 na 20 kuna. Za autobuse, kamione i kampere cijene cestarine su iste cijele godine.

Sezonsko povećanje cestarine tijekom razdoblja pojačanog intenziteta prometa jedna je od mjera financijskog restrukturiranja tvrtki u cestovnom sektoru. Modalitet sezonskih cijena za motocikle i osobna vozila uveden je po preporukama i smjernicama Svjetske banke.

Primjenom sezonskog poskupljenja promet na autocestama nije pao već je po podacima HAC-ONC-a u prvih osam mjeseci ove godine broj vozila porastao za 5,6 posto, a prihod od naplaćene cestarine povećan je za 13,6 posto u odnosu na prošlu godinu.

“Pozitivni rezultati navedenih mjera utječu na poboljšanje likvidnost društva i otplatu dijela kredita iz vlastitih sredstava, a samim time i razmjerno manje zaduživanje”, kaže se u priopćenju HAC-ONC-a.


Komentari