Novim mjerama osigurava se ostanak mladih znanstvenika u Hrvatskoj

Youtube/Screenshoot

Potpredsjednik vlade Branko Grčić i ministar znanosti, obrazovanja i sporta Vedran Mornar, istaknuli su kako se novim mjerama za poticanje zapošljavanja mladih znanstvenika na javnim sveučilištima omogućuje ostanak 1500 mladih znanstvenika u Hrvatskoj, a time i nastavak njihove karijere i daljnji doprinos razvoju znanosti i gospodarstva.

Naime, Grčić je rekao kako je Vlada je itekako zainteresirana da mladi znanstvenici ostanu u Hrvatskoj jer je znanje koje su stekli od neizmjerne važnosti za hrvatsku zajednicu, društvo i gospodarstvo. “Odljev mladih prema zapadu i razvijenim zemljama prirodan je proces, no mi ga želimo zaustaviti ili usporiti i zadržati ih u Hrvatskoj“, dodao je. Između ostalog, ustvrdio je kako se tijekom šest do deset godina ulaže između 1,5 do dva milijuna kuna za svakoga od njih, a na razini 1300 novaka koji će ući u program gotovo dvije milijarde kuna, što je ogroman kapital uložen u njihovo znanje.

Prema Zakonu o znanstvenoj djelatnosti i visokom obrazovanju 30. srpnja istekao je rok za znanstvene novake, bez mogućnosti automatskog produljenja, sada će se sveučilištima omogućiti da kroz javne natječaje s njima ugovore radne odnose. Upravo će se kroz takve natječaje omogućiti i povratak mladih znanstvenika koji se usavršavaju u inozemstvu.

Ministara Vedran Mornar smatra kako je time riješen problem znanstvenog pomladka na sveučilištima. “Osigurali smo da mladi ljudi ostanu na sveučilištu te prenose svoje znanje na sljedeće generacije studenata i svojim znanstvenim radom doprinesu boljitku Hrvatske”, naglasio je.

 

 

 

 


Komentari