NOVI ZAKON: Država će otplaćivati pola rate stambenog kredita, evo tko će moći koristiti ovu olakšicu

FOTO: Flickr

Neke detalje još treba definirati.

Porezna reforma ministra Marića naišla je na mnoge kritike i optužbe, tako i na onu da ukida olakšicu za kupnju prve nekretnine. On tvrdi da je to dobra mera, a najavio i novu povlasticu za obitelji koje kupuju nekretnine

Naime, ministar graditeljstva Lovro Kuščević Vladi će predložiti kompenzacije. To se odnosi na subvencioniranje sijela kamata za prvu nekretninu, a država će tako mladim obiteljima olakšati rješavanje stambenog pitanja, što Kuščević najvio još u predizbornoj kampanji. Sada je i potvrdio da će se nacrt Zakona o subvencioniranju stambenih kredita naći na saborskoj proceduri do kraja godine.

Mora proći probni rok

Osim kupnje novih stanova država će poticati i kupnju rabljenih.

“Ispunjavamo obećanje iz kampanje”, rekao je Kuščević, koji je sa zadovoljstvom pojasnio i novine koje donosi već izrađeni prijedlog zakona. Iako neke detalje još treba definirati, a moguće su i izmjene, ministar graditeljstva kazao je da su osnovne teze zakona postavljene.

Najvažnija povlastica podrazumijeva da će subvencija za ratu kredita iznositi do 50 posto, i to na određeni broj godina, a najmanje četiri. Na nju mogu računati građani do 45 godina starosti, piše Jutarnji.

“Ako je nekome rata kredita 2000 kuna, država će mu dati 1000 kuna na rok od najmanje četiri godine”, objasnio je Kuščević. Broj godina u kojima će država subvencioniratio dio rata kredita može se i produljiti ako se u međuvremenu obitelj proširi. Za svako dijete poticaj će se produljiti za dvije godine.

Osim toga, obiteljima se želi izaći u susret i subencioniranjem za kupnju većih stanova. Tako će i obitelji koje se prošire moći računati na povlastice pri kupnji većeg stana.

Novost je i da će, za razliku od sadašnje prakse, država poticati i kupnju rabljenih stanova. Razlog za to je što u nekim djelovima Hrvatske ne postoji novogradnja, a cilj je da se i obiteljima koje žive u manjim sredinama olakša i omogući kupnja nekretnine.

Poticat će obnavljanje

Iako su ove povlastice svjetla točka porezne reforme, one imaju “rok trajanja”.

“Osim toga, subvencioniranjem kupnje rabljenih stanova želimo osigurati da se kuće obnavljaju, a ne da ostaju ruševine”, dodao je Kuščević. Da na umu ima i kupce izvan Zagreba govori i činjenica da novim zakonom želi povećati cijenu četvornog metra stana u odnosu na onu koja je određena prijašnjim zakonima.Primjerice, u Splitu i Dubrovniku su cijene stanova znatno više nego drugdje.

Zakon bi, ako prođe, trebao stupiti na snagu u prvoj polovici sljedeće godine, a vrijedit će 12 mjeseci. To znači da državne potpore imaju “rok trajanja”, a ministar je i sam rekao kako je takva vrsta subvencije, u pravilu, ograničena. Kada istekne definirani rok, vidjet će što će dalje.

Ovakav zakon i nije takva novost, nešto slično imala je Vlada na čelu s Jadrankom Kosor, a rok mu je bio dvije godine. Na snazi je bio 2011. i 2012. godine, baš kada je tržište nekretninama bilo u krizi. .

Razlika između dva zakona je broj ljudi na koje se odnose. Tako Kuščevićev obuhvaća više ljudi, ali i više tipova nekretnina. Stari je zakon, primjerice, subvencionirao kupnju novog stana do 100.000 eura, na rok ne kraći od 20 godina, a četvorni metar stana nije smio bio skuplji od 1900 eura.

Također, od državnog novca kupac je mogao platiti polovicu mjesečnih obroka prve četiri godine otplate kredita.

Banke će se morati prijaviti na natječaj

Agencija za pravni promet i posredovanje nekretninama (APN) raspisat će natječaj na kojem će banke moći dati ponude po kojim uvjetima žele sudjelovati u ovom projektu kada Zakon stupi na snagu. Ministar upravo zbog toga očekuje da će kamatne stope biti povoljnije, ali koliko će na kraju sve ovo koštati državu?

Procjenjuje se da bi godišnji trošak zbopg ovih povlastica mogao iznositi 35 milijuna kuna, a to je za proračun neusporedivo skuplje od ukidanja povlastice na porez za kupnju prve nekretnine. Glavni razlog zbog kojeg su porezni stručnjaci to predložili jest smanjenje izuzeća kako bi se opća stopa mogla spustiti s četiri na pet posto. Ministar Marić tome dodaje i cilj da se “uravnoteži prodaja nekretnina”.

Za svako dijete još dvije godine subvencije

– država će plaćati 50 posto otplate kredita

– trajanje subvencije najmanje četiri godine

– subvencija se produljuje dvije godine za svako novorođeno dijete

– može se koristiti za kupnju novog i rabljenog stana, kao i za kupnju većeg stana

– povlasticu mogu koristiti građani u dobi do 45 godina


Komentari