Novi udar na pušače: Evo što se mijenja strožim zakonom o pušenju

FOTO: Flickr

Također su se založili za strože kazne za prekršitelje ali i veće trošarine za cigarete.

Vladajući i oporba podržali su u srijedu u Saboru prijedlog zakona o ograničavanju uporabe duhanskih i srodnih proizvoda kojim se i e-cigarete izjednačuju s ostalim duhanskim proizvodima. To bi značilo da se zabranjuje pušenje i konzumiranje svih vrsta e-cigareta u prostorima u kojima pušenje nije dopušteno.

Također su se založili za strože kazne za prekršitelje, ali i veće trošarine za cigarete.

Ministar zdravstva Milan Kujundžić pojasnio je kako novim zakonskim prijedlogom zabranjuje stavljanje na tržište duhanskih proizvoda sa svojstvenom aromom, te uvodi novi način označavanja duhanskih proizvoda u obliku zdravstvenih upozorenja i štetnosti duhanskih proizvoda.

“U Hrvatskoj puši preko 30 posto odraslih, na bolesti povezane s pušenjem godišnje se izdvaja više od 1,5 milijardi kuna iz zdravstvenog budžeta, a Hrvatska se nalazi na 23. mjestu od 182 zemlje po broju popušenih cigareta godišnje.” upozorio je Željko Reiner dodavši da s time nitko ne može biti zadovoljan.

Reiner smatra da je ovaj zakonski prijedlog korak prema smanjenju broj pušača u Hrvatskoj, ali da također treba razmisliti i o povećanju trošarina za cigarete.

“Istraživanje Svjetske banke pokazalo je da poskupljenje možda neće odbiti pušače, ali će onemogućiti regrutaciju mladih“, rekao je Reiner.

 

Sabor sjednicu nastavlja u četvrtak, 9. ožujka.


Komentari