Novi slučajevi koronavirusa u Varaždinu i Dalmaciji: Zaražena je liječnica koja radi u KBC-u Rebro

Foto: Zeljko Hajdinjak / CROPIX

U Varaždinu je danas potvrđen i šesti slučaj zaraze koronavirusom, a riječ je liječnici koja je na specijalizaciji u KBC-u Zagreb, potvrdili su ravnatelj varaždinske bolnice Nenad Kudelić i načelnik županijskog Stožera civilne zaštite Robert Vugrin.

Kudelić je kazao da je mlada liječnica na specijalizaciji u KBC-u Rebro, a povremeno, kao i svi ostali specijalizanti, dežura i radi u varaždinskoj Općoj bolnici.

“Došla je na radno mjesto i anamnestički se naknadno utvrdilo da je bila izložena oboljeloj osobi u klinici. Odmah smo poduzeli sve potrebne radnje, znači izolirali nju i sve osobe s kojima je bila u kontaktu. Proveli smo testiranje koje je, nažalost, pokazalo da je liječnica pozitivna, što znači da će svi pacijenti i osoblje u kontaktu morati biti u samoizolaciji sljedećih 14 dana“, rekao je Kudelić.

Specijalizantica neurologije dobrog je općeg stanja s blagom kliničkom slikom sličnoj običnoj prehladi.

“Trenutno epidemiolog radi intervjue sa svim osobama koje su bile u potencijalnom kontaktu, nakon čega će se napraviti analiza i utvrditi tko sve mora biti u samoizolaciji. Ako neke osobe neće imati mogućnost samoizolacije kod kuće, one će ići u karantenu“, kazao je ravnatelj Opće bolnice.

Na upit jesu li varaždinski liječnici bili u inozemstvu, Kudelić je odgovorio da nakon što je nastupila zabrana i odluka o mobilizaciji zdravstvenog osoblja nijedan liječnik nije bio izvan Hrvatske.

Varaždinska bolnica, istaknuo je Kudelić, pripremljena je za pojačano liječenje pacijenata s koronavirusom te se obrađuju samo hitni i neodgodivi slučajevi.

Načelnik županijskog Stožera civilne zaštite Robert Vugrin rekao je da uz šest potvrđenih s koronavirusom, imaju i preko 50 testiranih osoba na koronavirus.

“I dalje je više od 500 osoba pod aktivnim zdravstvenim nadzorom“, rekao je Vugrin dodavši da je do sada zabilježeno 8 slučajeva kršenja samoizolacije.

“Koronavirusom zaražena je mlađa ženska osoba iz Zadra“, potvrdio je na konferenciji koja je upravo u tijeku, Stožer civilne zaštite Zadarske županije. Ovo je prvi slučaj zaraze u Dalmaciji.

Putovala je iz Afrike, preko Dubaija u Zadar i odmah je otišla u samoizolaciju. Cijela obitelj je u samoizolaciji. Oboljela ima blaže simptome te temperaturu 37,2.


Komentari