Novi sastanak bankara i Agrokorovih dobavljača: Todorić odbija potpisati standstil?

Screenshot YouTube

Kriza u Agrokoru.

U subotu 1. travnja u podne počeli su novi pregovori 20-ak bankara i Agrokorovih dobavljača.

Dobavljači će ubrzo skinuti blokade s Agrokorovih tvrtki, a uskoro bi trebalo doći do potpisivanja standstill aranžmana, javlja N1, koji neslužbeno doznaje da će se potpisivanje obaviti danas putem e-maila. Međutim, formalno zaključivanje ugovora blokira sam Ivica Todorić, koji bez obzira na izjave i priopćenje Erste banke, koja u ime banaka kreditira i vjerovnika objavljuje “dogovor” o standstill aranžmanu, i dalje ne pristaje na potpis Ugovora.

>>> Banke usuglasile plan za stabilizaciju Agrokora

Tako Ivici Todoriću, doznaje neslužbeno N1, ostaju tri opcije:

  1. Todorić bi trebao pristati na kapitulaciju, prihvatiti uvjete Odbora kreditora na čelu s ruskim bankama i prepustiti upravljanje, kao i dio vlasništva bankama. No, to je scenarij koji želi izbjeći, prijeteći u pregovorima pristankom na vladin Lex Agrokor.
  2. Otezanjem preko vikenda Todorić u ponedjeljak može pokrenuti predstečaj u svim tvrtkama koje pod blokadom, čime bi bila zaustavljena daljnja nasilna naplata zadužnica i potraživanja. Na taj bi način kompanije deblokirale svoje račune i tako mogle isplatiti plaće iz tekućeg priljeva gotovine, prvenstveno u Konzumu. Što se ove opcije tiče, najveća je stvar da u predstečajnom postupku koji može trajati 120 dana, a zatim na zahtjev i produžen, Todorić i sadašnji menadžment i dalje jedini upravljaju kompanijom i procesom restrukturiranja.
  3. Nepotpisivanje standstilla i čekanje na aktivaciju Lex Agrokora, čime bi spriječio ruske banke da preuzmu kompaniju, upravljanje i postavljanje nove uprave, već bi procese preuzeo vladin upravitelj. Ovom bi opcijom Todorić izgubio upravljanje, vjerojatno i vlasništvo, no tada to ne bila njegova osobna i poslovna kapitulacija, već bi sebe mogao predstavljati žrtvom politike, prvenstveno Mosta i Bože Petrova.

>>> U blokadi računi Agrokora, Leda, Jamnice, Tiska, Belje i PIK Vrbovca

>>> Cijela uprava Agrokora dobiva otkaz? Todorićevom Belju od jutros blokiran račun


Komentari