NOVI POREZNI ZAKONI: Provjerite kako će utjecati na vaše obitelji i plaće

 Porez na dohodak neće plaćati oko 1,5 milijuna hrvatskih građana, procjenjuje Ministarstvo.

S početkom iduće godine na snagu stupa 15 novih ili izmijenjenih poreznih zakona koji će se dotaknuti uvjeta života i rada svih poreznih obveznika, podjednako građana i tvrtki.

Najveću financijsku težinu i dugoročni utjecaj imaju promjene u sustavu poreza na dohodak, dobit i PDV-a. Porezno rasterećenje plaća provedeno je kroz povećanje neoporezivog osobnog odbitka na 3800 kuna mjesečno te jačanje odbitaka za djecu i uzdržavane članove obitelji, prema pisanju Večernjeg lista.

Ministarstvo financija procjenjuje da od siječnja iduće godine porez na dohodak neće plaćati oko 1,5 milijuna hrvatskih građana, na čelu s umirovljenicima s mirovinama manjim od 3800 kuna, ali i zaposlenima s nižim plaćama, kao i onima za hrvatske prilike s nešto višim plaćama ako imaju najmanje troje djece.

Razlika u primanjima ovisi o nekim elementima: početnoj bruto plaći, broju uzdržavanih članova obitelji i mjestu prebivališta, odnosno prirezu koji se plaća u pojedinim gradovima i općinama. Velika većina građana koji zarađuju manje od prosječne plaće uopće neće plaćati porez, a ostalima će se povišica kretati od nekoliko kuna do dvije tisuće kuna za neto plaće koje se kreću oko 20 tisuća kuna.

Roditelji s više djece dobili su velike porezne stimulacije, no pitanje je kolika su im bruto primanja i mogu li ih iskoristiti. Također, od iduće će se godine povećati rodiljske naknade za drugih šest mjeseci na 4000 kuna za zaposlene i 2328 kuna za nezaposlene majke.

Nova bi porezna pravila trebala biti prohodnija i jednostavnija za primjenu, s velikim smanjenjem poreza na dobit kod malih poduzetnika. Svima ostalima država ide naruku povoljnijim poreznim tretmanom nabave i korištenja službenih automobila, kako u poslovne tako i u privatne svrhe.


Komentari