NOVI DETALJI HORORA IZ VINKOVAČKE BOLNICE: Priča očajne majke, mogla bi vas rasplakati

Pixabay

Potresna priča Mateje Janković (24) krenula je 31. siječnja oko pet sati ujutro, kada je pred porod stigla u vinkovačku bolnicu.

Prije dva dana pisali smo o monstruoznom ponašanju liječnika u rodilištu Opće bolnice Vinkovci u kojoj je majka nakon 14-satne torture rodila mrtvo dijete i to zahvaljujući barbarskom tretmanu liječnika. Potresna priča Mateje Janković (24) krenula je 31. siječnja oko pet sati ujutro, kada je pred porod stigla u vinkovačku bolnicu. Bila je u devetom mjesecu trudnoće i otvorena četiri centimetra, a preuzeo ju je dežurni liječnik koji je nakon smjene otišao kući.

>>> TRAGIČNA SMRT NOVOROĐENČETA, MAJKA ZAVAPILA: ‘Tri puta skakanje po stomaku da bi moj Ivano izašao van…’

“Tada me preuzima dr. N.K. i tu počinje moja agonija. Ušao je u rađaonicu, pregledao me i rekao babici da mi da drip. Bolovi su krenuli i bili su sve jači i jači. U sobi je bio još jedan liječnik specijalizant i dvije babice. Nakon što je počeo s pregledom, pitala sam ga može li biti malo nježniji jer sam krvarila. Na to mi je rekao: ‘Hoćeš da te milujem’ i otišao. Došao je ponovno i grubo rekao: ‘Što si se stisla koji k…’ i opet me grubo pregledao, a kada je izlazio, rekao je: ‘A, glupače’. Babici je rekao da me stave na loptu da se beba spusti. U 14.10 sati bila sam otvorena devet centimetara, skakala sam na pilates lopti kao luđakinja, nakon toga me opet pregledao, a beba se nije spuštala. Drip je bio sve jači i dalje su me stavljali na loptu, krvi je bilo u velikim količinama”, ispričala je Matea horor priču koju je proživjela u bolnici, za Jutarnji.

Nije mu se dalo napraviti carski rez

Matea je naime, bila trudna i prije pet godina, ali je imala spontani pobačaj i izgubila je bebu u devetom tjednu trudnoće. Godinama su ona i suprug Mario pokušavali, a tek uz potpomognutu oplodnju Matea je uspjela zanijeti. S djetetom je sve bilo uredu tijekom trudnoće, iako je trudnoća bila viskorizična. Vratimo se na šokantnu priču, Matea je nakon iscrpnih stati torture oko 16 sati popodne potpisala carski rez koji se nije obavio jer je doktor kazao da mu se “neda s time zaje……”.

“Oko 19 sati rekla sam babici da mi se vrti u glavi. Babica me stavila na krevet, a on se izderao na nju i rekao: ‘Ma k…. joj se vrti’ i neka me vrate na loptu. Nisu reagirali ni kada sam im rekla da imam visok tlak cijelu trudnoću, koji mi tamo uopće nisu mjerili. Bila sam potpuno otvorena. U 20.27 sati skidaju CT otkucaj bebina srca i u 20.30 sati kreće porod. Rekli su mi da stisnem. Tri puta sam stisla i moj sin je izašao bez plača”, priča uplakana Matea, čije su dijete nakon poroda oživljavali više od pola sata i nakon tog proglasili smrt.

“Što ti muž radi na putu dok ti rađaš”?

“Kada je dijete umrlo, zazvonio je telefon, on se okrenuo prema meni i pitao: ‘Jesi ti Matea?’ Nije znao ni kako se zovem za tih 14 sati, nije pregledao ni moje papire, nije znao da imam trombofiliju, da mi je trudnoća visokorizična… Ništa nije znao. Da, dva puta mi je bio skočio na trbuh i sišao sa stola, a treći put mi je babica normalno stisla trbuh“, govori Matea i napominje kako joj je doktor dobacivao još neumjensih komentara, kao što su, “Dobro izgledaš, nemaš podočnjake“ i “Što ti muž radi na putu dok ti rađaš?”.

Matea je kazala i kako joj nije osigurana nikakva psihološka pomoć, a tješile su je jedino babice i pedijatrica, a napominje i kako joj odgovorni liječnik nije izrazio ni sućut. “Jel’ normalno tako hladno priopćenje? I meni je samo rekao: ‘Dijete ti je umrlo’. Nije mi ni sućut izjavio. Prevezli su me u sobu, a on je nakon tri, četiri sata došao i pitao trebam li tabletu za smirenje. Žalosno je da mi nije ponuđena nikakva psihološka pomoć, a jedinu utjehu imala sam od dvije babice i pedijatrice, dr. Jurković”, kazala je Matea.

Liječnik je u naredna tri dana mijenjao svoju priču tvrdeći kako ona nikada nije potpisala carski rez, a iz bolnice su ponudili vrlo škrt odgovor. “U tijeku je postupak unutarnjeg stručnog nadzora koji je pokrenut prema pritužbi obitelji koju smo dobili. Dok se nadzor ne obavi i dok ne dobijemo mišljenje struke, nikakve konkretne izjave ne možemo davati”, poručili su iz vinkovačkim bolnicama.

Matein otac Zlatko Bošnjak protiv doktora je podnio kaznenu prijavu. “On je napisao da je dijete udahnulo, da je živo rođeno, ali obdukcija je pokazala da se nagutalo plodne vode i ugušilo. Nije uopće pogledao papire”, završio je priču Matein otac.


Komentari