Nove gužve na prometnicama za vikend, evo što HAK savjetuje vozačima i putnicima

Wiki

Stanje na hrvatskim cestama.

Tijekom dana na većini cesta vozit će se po mokrim i skliskim kolnicima zbog mogućih pljuskova kiše.

Pojačan promet očekujemo tijekom dana na autocesti A1 Zagreb-Split-Ploče, A2 Zagreb-Macelj, A3 Bregana-Lipovac, A6 Rijeka-Zagreb, Istarskom ipsilonu, na državnoj cesti DC1, duž Jadranske magistrale (DC8), na prilazima turističkim središtima na obali, na gradskim cestama i obilaznicama, na prilazima trejaktnim lukama i pristaništima te na pojedinim graničnim prijelazima sa Slovenijom, Bosnom i Hercegovinom, Srbijom i Crnom Gorom.

S obzirom na povremene, ciljane, granične kontrole i pojačan promet moguća su čekanja na pojedinim graničnim prijelazima sa Slovenijom, BiH, Srbijom, Crnom Gorom i Mađarskom.

Pojačan promet teretnih vozila očekujemo na graničnim prijelazima Bajakovo, Rupa, Pasjak i Macelj.

U trajektnom i katamaranskom prometu ne očekujemo poteškoće.

Prometna prognoza za prvi vikend u srpnju – 30. lipnja – 2. srpnja 2017. godine

Prvi vikend u srpnju, donosi nam nove gužve na prometnicama. Srpanj i kolovoz mjeseci kad je na našim prometnicama velik broj turista koji će svoj odmor provesti na Jadranu ili prolaze kroz Hrvatsku kako bi došli do svojih ljetnih odredišta.

Najčešće se putuje vikendima, od petka u popodnevnim satima do nedjelje u večernjim satima, ali se mijenjaju navike putovanja, kako bi se izbjegle velike gužve koje su uobičajene vikendima, pa mnogi za svoje putovanje biraju dane u tjednu, a osobito ponedjeljak.

Najveći priljev vozila, mogući zastoji i usporena vožnja očekuju se u petak, 30. lipnja, u poslijepodnevnim satima, u subotu, 01. srpnja, tijekom cijelog dana, a osobito u jutarnjim satima (od 6 – 12 sati), te tijekom nedjelje, 02. srpnja, tijekom cijelog dana. Ovog vikenda u velikom dijelu europskih zemalja (Austrija, Belgija, dio Švicarske, Slovačka, Češka i dio Njemačke) počinju ljetni praznici, a dio turista iz tih zemalja tradicionalno se odmara na Jadranu.

Najgušći promet očekuje se:

  • na zagrebačkoj obilaznici (A3) iz smjera Jankomira ili Buzina prema naplatnoj postaji Lučko;
  • na graničnim prijelazima sa Slovenijom (Bregana, Macelj, Kaštel, Rupa, Pasjak), Mađarskom (Goričan), Srbijom (Bajakovo) i Bosnom i Hercegovinom (Stara Gradiška, Slavonski Brod, Maljevac, Županja, Metković) i Crnom Gorom (Karasovići);
  • na autocestama A1 Zagreb-Split-Ploče i A6 Rijeka-Zagreb, između Lučkog i čvora Bosiljevo 2 (oba smjera);
  • na Istarskom ipsilonu (prema GP-ima Kaštel i Plovanija)
  • u trajektnim pristaništima prema otocima Cres, Rab, Pag, kao i u trajektnim lukama Zadru i Splitu.
  • u turističkim središtima na našoj obali.

Zabrane za teretna vozila najveće dopuštene mase iznad 7,5 tona

Tijekom predstojećeg vikenda zabrane su:

  • subota, 01. srpnja od 4 do 14 sata i
  • nedjelja, 02. srpnja od 12 do 23 sata.

Zabrana se odnosi na važnije državne ceste: DC8 (Jadranska magistrala), DC9 (Metković-Opuzen), DC21 (Kaštel-Kanfanar), DC23 (Žuta Lokva-Senj), … pa se na tim cestama očekuje i nešto protočnija vožnja. Zabrane nema na autocestama kao niti na državnoj cesti 1, Ličkoj magistrali. Više o tome može se pročitati na stranici gdje se nalazi Kalendar zabrana za motorna teretna vozila za 2017. godinu.

Savjeti HAK-a

Vrijeme će nam tijekom predstojećih dana (izvor DHMZ) biti sklonije nego proteklog vikenda kada su bile visoke temperature i olujno nevrijeme koje je dovelo do velikih problema tijekom nedjelje u povratku s odmora.

Dugotrajna putovanja osobito teško padaju maloj djeci, starijim ljudima, kroničnim bolesnicima, ali i zdravim ljudima koji na put kreću nakon cijelog dana kojeg su proveli u uredu. Vrlo je važno odmarati se tijekom vožnje, najbolje svakih 2 sata. Na autocestama je dovoljno odmorišta s ili bez popratnih sadržaja na kojima možemo protegnuti noge, udahnuti svježeg zraka i osvježiti se.

Ukoliko putujemo s kućnim ljubimcem, najčešće je riječ o psu, važno je da se češće zaustavljamo, kako bi se pas prošetao i popio vode. Uz sebe uvijek moramo imati papirnate ručnike ili vlažne maramice jer je prioritet da iza sebe ostavimo čisti okoliš. Nemojte hraniti psa tijekom vožnje i nikako ga ne ostavljajte samog, zaključanog u vozilu jer temperatura unutar vozila nakon 10 minuta može biti pogubna za kućnog ljubimca.

U slučaju da ipak imate problema sa svojim vozilom, naši mehaničari i vozači vučnih službi dežuraju danonoćno, a pozivom na 1987, svaki vozač u nevolji dobit će pomoć na cesti u slučaju kvara vozila. Kontakt centar, u čijem se sklopu nalazi i Informativni centar Hrvatskog autokluba stoji na usluzi svim vozačima u dane blagdana. Na HR2 kao i na mnogim lokalnim radijskim postajama možete čuti trenutno stanje u prometu, a možete ga i pročitati na internetskoj stranici www.hak.hr, odnosno na HAK-ovoj aplikaciji za pametne telefone (http://www.hak.hr/smartphone/hakmap).


Komentari