NOVE CIJENE: Evo koliko ćete plaćati struju od početka sljedeće godine

Screenshot

Čini se da će višu naknadu za obnovljive izvore ipak plaćati građani.

PDV na isporuku struje trebao bi biti niži od početka nadolazeće godine. On bi se trebao smanjiti s 25 na 13 posto, no naknada za obnovljive izvore trebala bi, pak, porasti s tri i pol lipe ko kilovatsatu na šest lipa. Taj iznos će ponovo plaćati građani.

Nenad Kurtović, stručnjak za enegrtsko tarifiranje iz splitkog “Potrošača” izračunao kako će smanjenje PDV-a i pozidanje naknade utjecati na potrošače. 

Četri kategorije potrošača

Izračun se temelji na kućanstvima s dvotarifnim brojilom, koja opskrbljuje davatelj univerzalne usluge, HEP-ODS, kod kojeg se još uvijek nalazi 85 posto kućanstava odnosno oko dva milijuna brojila.

Kućanstva iz ovog izračuna 70 posto električne energije potroši u skupljoj tarifi, a 30 posto u noćnoj, jeftinijoj tarifi.

Postoje četiri kategorije kućanstava, a to su : kućanstva s vrlo malom potrošnjom, od 500 kWh godišnje, s malom potrošnjom od 1.500 kWh, srednjom od 3.600 kWh te velikom, od 7.500 kWh.

Evo kako će na njih utjecati smanjenje PDV-a i povećanje naknade za korištenje obnovljivih izvora. Kućanstva s vrlo malom potrošnjom u idućoj će godini struju platiti ukupno, za cijelu godinu, oko 55 kuna manje, kućanstva s malom potrošnjom će uštedjeti 117 kuna, ona sa srednjom potrošnjom 245, dakle oko 20 kuna mjesečno, dok će kućanstva koja imaju veliku potrošnju, a to su mahom kućanstva koja se griju na struju, iduće godine proći za oko 485 kuna bolje nego u ovoj godini, odnosno njihova će ušteda biti nešto malo veća od 40 kuna na mjesec.

Još neispunjenih obećanja

Moglo se proteklih mjeseci čuti kako će opskrbljivači strujom povećanje naknade za obnovljive izvore preuzeti u potpunosti na sebe, no to ipak neće biti tako. Ona će se ponovo prelomiti preko novčanika građana, a vjerojatno će već 2018. godine ponovo narasti i to do predviđenih 15 lipa po kilovatsatu u 2019. godine.

Tako će se smanjenje PDV-a vrlo brzo istopiti i nadoknaditi tim poskupljenjem. Osim toga, HEP već duže vrijeme ima dobre hidrološke godine, no neminovno će nam se ponovno događati i suše, zbog kojih bi i proizvodna cijena struje, a onda i cijena na računima građana, mogla rasti, piše Novi list.


Komentari