NOVA ‘DROGA’ HIT MEĐU NAŠIM TINEJDŽERIMA: Purpuno zlo rade od običnih ljekova

Youtube

Purple Drank, Lean ili Sip-Sip opasan je napitak koji je stekao iznimnu popularnost u svijetu, ali i kod nas. 

Hrvatsko farmaceutsko drušvo poslalo dramatičan apel svim ljekarnicima u zemlji da s oprezom izdaju lijekove i reagiraju na najmanju sumnju o zlouporabi lijekova protiv bolova, temperature i sirupa za kašalj. Purpuno zlo, ili Purple Drank, rezultat je miksanja gaziranih pića i kodeina, prometazina i dekstrometorfana, koji se nalaze u lijekovima dostupnima i bez recepta. Tinejdžeri ga rade iz lijekova koji su u ljekarnama dostupni bez recepta, poput sirupa za kašalj ili lijekova protiv bolova.

Iako se u Hrvatskoj kodeinski sirupi za kašalj izdaju samo na recept, kodeina ima i u tabletama protiv bolova koji su među najprodavanijima u Hrvatskoj. Nakon miješanja svih sastojaka, piće se toči u čašu, u koju se mogu ubaciti šareni bomboni, koji mu tako daju boju i sladak okus.

Purple Drank djeluje tako da izaziva osjećaj euforije, poremećaj motorike, gubitak osjeta dijelova tijela, a može djelovati od tri do šest sati. Isto tako, napitak usporava rad srca, izaziva nekontrolirano micanje očima, a ukoliko ga često uzimaju, piće može izazvati ovisnost. 

U SAD-u se već naveliko govori o ovom problemu, a najveći je problem što postoje ljudi na glazbenoj sceni koji zagovaraju ovaj opasan trend.

Hrvatsko farmaceutsko društvo dobilo je upozorenje francuske Nacionalne agencije za sigurnu primjenu lijekova i medicinskih proizvoda (ANSM), pa zbog svega, kažu, pozivaju ljekarnike na najveću budnost i nadzor kako bi uočili zlouporabu, piše 24sata.hr. 

>>>NACIONALNI DAN BEZ DUHANSKOG DIMA: Evo što se događa ako prestanete pušiti


Komentari