NOVI UDAR NA NOVČANIKE GRAĐANA! Evo kada stiže porez na nekretnine i koliko će vas to koštati

wiki

Ukida se i porezna olakšica za kupnju prve nekretnine.

Novopredstavljeni paket poreznih reformi obuhvaća i nekretnine, i to ne samo postupno uvođenje poreza na vlasništvo nekretnina nego i izmjene u oporezivanju prometa nekretninama.

Prema sadašnjem prijedlogu, sa ciljem oživljavanja tržišta, stopa poreza na promet koju kupac plaća prilikom kupnje polovne nekretnine, smanjuje se s pet na četiri posto.
No, treba naglasiti i kako se ukida olakšica za kupnju prve nekretnine, piše tportal.

Tako građani koji kupuju svoju prvu nekretninu i tako rješavaju stambeno pitanje, više neće biti oslobođeni plaćanja poreza.

Skeptični stručnjaci

Strani ulagači pozdravljaju smanjivanje poreza na promet nekretnina.

Ipak, stručnjaci za nekretnine ne vjeruju da će spuštanje stope za samo jedan postotni bod oživjeti tržište nekretnina. Naprotiv, smatraju kako bi se taj porez, kao u većini zemalja EU-a, trebao u cijelosti ukinuti.

Porez bi zamijenio komunalnu naknadu

Već je ranije najavljivano da će se komunalna naknada pretvoriti u jednostavni porez na nekretnine koji bi trebao stupiti na snagu početkom 2018. godine. Ova će se porezna obveza određivati na temelju proširenih kriterija. Što znači da će vlasnicima nekretnina prosječne starosti i kvalitete porez biti jednak komunalnoj naknadi, onima koji imaju novije i dobro održavane nekretnine obveza će se povećati, dok će vlasnici starijih i oronulih nekretnina plaćati manje.

Strog nadzor i olakšica

Eventualna oslobođenja od poreza više neće biti u nadležnosti lokalne samouprave nego će se regulirati kroz zakon. Unatoč tome prihodi od poreza na nekretnine i dalje će pripadati jedinicama lokalne uprave i samouprave, a očekuje se povećanje prihoda do 15 posto, tj. godišnjoj razini za 300 milijuna kuna.

Komentari