‘Nitko’ je i dalje popularniji od predsjednice, a HDZ zabilježio najveći pad dosad

FOTO: Facebook/ Andrej Plenković

Stigli su rezultati redovitog mjesečnog istraživanja.

Redovito mjesečno istraživanje agencije Promocije plus o društvenim i političkim preferencijama CRO Demoskop, provedeno u razdoblju između 01. i 03. travnja, pokazalo da je da 71,6 posto punoljetnih građana vjeruje da je Agrokor najvažnija tema u posljednjih mjesec dana.

Stanje u Agrokoru ujedno je i događaj s najvećim mjesečnim izborom od kada se istraživanje provodi, odnosno od siječnja 2004. godine. Ipka, ovaj događaj nije previše utjecao na rejting političkih stranaka i političara.

HDZ bi ponovo odnio pobjedu na izborima

Kada bi se parlamentarni izbori održavali početkom travnja, pobjedu bi ponovo odnio HDZ s izborom 31,3 posto, naspram 32,8 posto iz ožujka. Ovo je najveći pad podrške koji je zabilježen od početka mandata.

SDP je, pak, zaustavio negativni niz, te je zabilježio porast podrške s 21,6 posto iz ožujka, na sadašnjih 22,8 posto. Ipak, najveći međumjesečni ras zabilježio je Most koji je zadržao treće mjesto na ljestvici najpopularnijih stranaka, a 9,6 posto ispitanih daje im svoje povjerenje (naspram 8 posto iz prošlog mjeseca).

Na četvrtom mjestu je Živi zid, čija popularnost polako kopni. Naime, sa 7,7 posto iz ožujka pali su na 7,1 posto u travnju.

HNS je zauzeo peto mjesto s 3,6 posto glasova, dok je HSS i dalje na šestom mjestu s 2 posto glasova. Nakon ovo slijedi skupina od pet stranaka s podrškom između jedan i dva posto:  Pametno (1,9%), IDS (1,4%), Stranka rada i solidarnost BM 365 (1,3%), HSP AS (1,2%) i HDSSB (1,1%). Ispod 1 posto su dvije parlamentarne stranke: HSLS (0,9 posto) i HSU (0,8 posto). Ostale stranke bilježe skupni izbor od 2,2%, dok je 12,6% neodlučnih.

“Nitko” i dalje popularniji od predsjednice

Prvo mjesto na ljestvici najpopularnijih političara zauzeo je premijer Andrej Plenković s 21,8 posto glasova ispitanika, što je pad u odnosu na 22,4 posto iz ožujka. Na drugom mjestu je “Nitko” (niti jedan političar kao zasebna kategorija ogovora) s izborom od 14,6 posto (13,4 posto u ožujku). Predsjednica Grabar Kitarović tako je ponovo na trećem mjestu s 10.7 posto glaasova što je porast u odnosu na 9,8 posto iz ožujka. Slijedi je Anka Mrak Taritaš s 9.7 posto glasova, dok je Davor Bernardić peti s 5,2 posto glasova. Na šestom mjestu je Božo Petrov sa 4,5 posto glasova, što je skok s 2,6 posto u ožujku.

Među deset najpozitivnijih domaćih političara još su Zoran Milanović (3,9 posto), Tonino Picula (3,8 posto), Ivan Pernar (3,2 posto) i Zlatko Hasanbegović (2 posto).

VIše od 60 posto građana vjeruje da idemo u krivom smjeru

Tek 30, 5 posto ispitanih podupire smjer kretanja zemlje, a čak je 60,8 posto onih koji smatraju da idemo u pogrešnom smjeru, što je povećanje od 60,1 posto iz ožujka. Kakav je smjer kretanja zemlje, ne zna 8,8 posto ispitanih. Najviše društvenih optimista je u redovima HDZ, i njih je 69,4 posto što je značajan pad sa 76,1 posto u ožujku.

Glasači Mosta drastično su manje optimistični, njih je samo 42,1 posto, a među glasačima podupirajućih stranaka aktualne saborske većine glasači HSLS su češći društveni optimisti (44,4 posto) u odnosu na glasače Stranke BM 365 (38,5 posto). S druge strane glasači SDP-a i Živog zida su znatno rijeđe društveni optimisti (11,1 posto, odnosno 7,1 posto), dok je među glasačima druge dvije oporbene stranke zabilježen nešto veći udio drušvenih optimista (HNS sa 16,7 posto i HSS s 30 posto).

Raste potpora Vladi

Vlada RH bilježi porast potpore i ona iznosi 46,2 posto. Za usporedbu, u istom mjesečnom mjerenju Vlada premijera Milanovića bilježila je potporu od 44,7 posto. Ipak, 36,9 posto ispitanih ne podržava Vladu, što je nešto više protivnika nego što je imala Vlada Milanovića. Dojam Vlade i njezinog rada mjeri se i školskom ocjenom.

Tako je Vlada Andreja Plenkovića u ovomjesečnom mjerenju jedva navukla trojku s prosjekom od 2,54. Najvišu ocjenu Vlada je dobila od glasača HDZ-a i ona u prosjeku iznosi 3,47. S druge strane, birači oporbenih stranaka Vladi su davali niže ocjene, SDP-ovi birači s 2,25, Živog zida 2,27, HNS-a 2,14, HSS-a 2,58

Predsjednica Grabar Kitarović dobila je čvrstu trojku s prosjekom od 3,0 kao i na početku ožujka. Hrvatski sabor, pak ocjenjen je s prosječnom ocjenom 2,31.

Najviše se pričalo o Agrokoru

Uvjerljivo prvo mjesto na ljestvici najvažnijih tema/ događaja odnio je Agrokor s 71,6 posto glasova. Na drugom mjestu je iseljavanje iz zemlje s 9,3 posto glasova. Čak pet tema se naguralo oko 2 posto: kampanja za lokalne izbore (2,2%), razmimoilaženja vladajućih, HDZ-a i MOST-a (2,1%), odluka Ustavnog suda kojom se ne zabranjuje pobačaj (1,9%), dobri ekonomski pokazatelji (1,8%), sukobi navijača i navijačko divljanje na utakmicama (1,5%). Ostale su teme s izborom manjim od 1,5 posto, piše N1.


Komentari