NIŠTA OD ŽELJKA REINERA I JOSIPA LEKE: Pročitajte biografiju budućeg predsjednika Hrvatskog sabora!

dnevnik.hr

Čini se kako je tijekom pregovora MOST-a te dvije najveće stranke u Hrvatskoj dogovoreno tko će biti idući predsjednik Hrvatskog sabora.

Prema pisanjima Jutarnjeg lista, prof. Robert Podolnjak, sveučilišni profesor na Katedri za ustavno pravo Pravnog fakulteta u Zagrebu i istaknuti član stranke Most, trebao bi biti izabran za predsjednika Sabora. Naime, riječ je o pravnom stručnjaku i nezavisnom vijećniku u varaždinskom Gradskom vijeću koji je još za vrijeme pristupanja MOST-u ocijenio da izborni zakon treba ojačati, a na skorašnje parlamentarne izbore pozvati i stranu promatračku misiju.

Naime, ocijenio je nužnim da Vlada pozove Ured za demokratske institucije i ljudska prava Vijeća Europe da nadzire skorašnje parlamentarne izbore, piše HRT te smatra da je izborni okvir u Hrvatskoj gori nego prije, a jedina dobra strana je uvođenje preferencijalnih glasova. Osim toga kazao je kako u Saboru ima previše zastupnika iz Zagreba pa se drugi glasovi premalo čuju.

Upitan zašto se odlučio pristupiti Mostu, Podolnjak je rekao kako je nužno podići razinu djelovanja nezavisnih gradonačelnika i vijećnika te naglašava da ni SDP ni HDZ nisu spremni za promjene.

”Mnogi građani ne znaju da su upravljani od koalicije koja je dobila manjinu glasova građana od onih koji su glasovali, svega 40%, a dobila je 55% mandata. To je problem i svaka buduća vlada morala bi imati većinu zastupnika, ali i potporu većine građana, jer tako dobiva i potporu za reforme”, zaključio je svojevremno sve izgledniji budući predsjednik Hrvatskog sabora.

Komentari