‘NIJE KOMPLIMENT!’ Podržite kampanju i educirajte ljude oko sebe o seksualnom uznemiravanju

Odyssey

Fućkanje za ženama na ulici nije kompliment!

Seksualno uznemiravanje mnogo je više od samog fizičkog kontakta, to je neprihvaćanje odbijanja, nasrtanje i neprimjereni komentari.

Upravo kako bi o tome osvjestili mlade pokrenuta je kampanja #NIJEkompliment. Educiranjem o ovoj temi pokretači kampanje smanjuju mogućnost da Vi, Vaša sestra, brat, mama ili djevojka, budete žrtve seksualnog uznemiravanja.

Pokretači kampanje pozivaju sve hrabre ljude koji su , nažalost, bili žrtve seksualnog uznemiravanja, da podijele svoju priču na društvenim mrežama uz #NIJEkompliment i da im tako pomognu s upoznavanjem javnosti s problemom seksualnog uznemiravanja.

Što je seksualno uznemiravanje?

To je jedan od najčešćih oblika seksualnog nasilja. Ono obuhvaća neželjena seksualna ponašanja koja ne uključuju nužno fizički dodir, a osobu dovode u neugodan i ponižavajući položaj, te izazivaju osjećaj srama.

Iako živimo u 21. stoljeću, za seksualno uznemiravanje kao oblik seksualnog nasilja – većina zakonodavstva nema mehanizam sankcioniranja. U Hrvatskoj je spolno uznemiravanje uvedeno u Kazneni zakon 2013. godine te je za takvo djelo predviđena kazna do 1 godine zatvora.

Upravo taj oblik seksualnog nasilja lako se tolerira i smatra se trivijalnim problemom koji se lako riješava i izbjegava, ali nije tako. Vrlo često se radi o ponavljajućim ponašanjima koja se javljaju kroz dulje vremensko razdoblje i za koje osoba koja mu je izložena ne može naći jednostavno rješenje.

Ključni element njegove provedbe je moć, odnosno, provodi ga osoba koja je u moćnijoj poziciji od osobe nad kojom se ono provodi (npr. nadređeni/a nad podređenom/im, profesor/ica ili asistent/ica nad student/ic/om, poslodavci nad posloprimcima, i slično).

Ovo su oblici seksualnog uznemiravanja

Iako se najčešće samo neželjni fizički kontakt smatra seksualnim uznemiravanjem, to nije tako. Ovo su oblici seksualnog uznemiravanja s kojim se svaka žena susrela barem jednom u životu:

neželjene seksualne primjedbe i verbalni prijedlozi,
• buljenje,
• stajanje preblizu,
• davanje raznih znakova,
• emocionalno proganjanje,
• seksualno podmićivanje,
• neprikladna pažnja,
komentiranje izgleda, spola i seksualne orijentacije,
• vulgarna gestikulacija,
• zviždanje,
• ponude za seksualne usluge,
dodirivanje ili ”hvatanje” intimnih dijelova,
• i drugo

Zabrinjavajući podaci

Istraživanja u Hrvatskoj su pokazala da je čak 90% studentica doživjelo neki oblik seksualnog uznemiravanja,  drugo istraživanje, pak, provedeno na 40 000 žena u Europi pokazalo je čak 41 posto žena doživjelo neki oblik seksualnog uznemiravanja.

Svjetska istraživanja pokazuju kako je, na primjer, u Jemenu više od 90% žena doživjelo seksualno uznemiravanje, što sigurno pobija mit o tome da su žene to nasilje izazvale same svojim provokativnim odijevanjem, obzirom da se većina žena na tom području odijeva skromno ili se potpuno pokriva.

Zbog pritiska okoline, srama i straha za 90 posto slučajeva seksualnog uznemiravanja djece nikad ne saznajemo. Seksualno uznemiravanje sa sobom nosi goleme posljedice, a ono je posljedica već postojećeg nasilja ugrađenog u suvremeno društvo.

Spolno ulično uznemiravanje stoji kao jedno od najraširenijih oblika nasilja nad ženama i LGBTIQ pojedincima. Upravo LGBTQ osobe često se “savjetuje” da prilagode svoj izgled poželjnim standardima ili ih se pita zašto ne mogu izgledati kao „prava žena/muškarac”, te im se na taj način nameće osjećaj krivnje;

Seksualno uznemiravanje najmanje je zakonski suzbijan oblik seksualnog nasilja, budući da se prihvaća kao normalno ponašanje.

Izjavama poput: „Pa, zašto radiš problem iz toga, to je samo kompliment?!”, „Hvala Bogu, pa se ništa nije dogodilo!”, ili „Dovoljno si snažna, možeš se snaći!” ignoriramo i tretiramo seksualno uznemiravanje kao beznačajan fenomen, a odgovornost i/ili krivnju prebacujemo na osobu koja je ustvari žrtva.

Potražite pomoć bez srama

Uvijek se možete obratiti odrasloj osobi u koju imate povjerenja, to mogu biti roditelji ili braća i sestre. Tu su i stručne osobe poput profesora, pedagoga i psihologa, a osim njih dostupne su nadležne institucije, odnosno zdravstvene ustanove, policija, državno odvjetništvo.

Osim gore navedenima možete se obratiti Udruzi “Ženska soba-Centar za seksualna prava” ,a broj 01/ 611 9444 ili na mail [email protected]

Recite prijateljima za kampanju, podijelite priče na Facebook stranici NIJEkompliment, uz #NIJEkompliment i zauzmite stav u borbi protiv seksualnog uznemiravanja!

>>> KAVALIR ILI MANIJAK? Autor ovih poruka uhodi studentice i nije psihički stabilan (FOTO)

>>> STRAVIČNA PRIČA IZ TRAMVAJA: ‘Radio mi je odvratne stvari, ovo je nešto najgore što sam doživjela’

>>> ZAGREPČANI, JESTE LI GA VIDJELI? Manijak presreo djevojke, izvadio spolovilo i govorio im gnjusne riječi

>>>


Komentari