Nevjerica među poduzetnicima: Na račune firmi sjelo više novca nego što je trebalo

Ilustrativna fotografija (foto: Davor Pongracic / CROPIX)

Na poslovne račune mnogih hrvatskih firmi ovih je dana sjela uplata Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, a mnogima javljaju da im nije jasno zašto im je taj novac na računu. Nitko nije javio da će biti uplaćen.

Uplata je sjela bez najave, najvećem dijelu poduzetnika bez prethodno poslanog i potpisanog ugovora. Riječ je o firmama koje su HZZ-u predale zahtjeve za potporu u vidu tri minimalne plaće za svoje zaposlenike, i to one firme koje su zatvorene odlukom Stožera civilne zaštite ili kojima je zbog koronavirusa promet pao više od 20 posto.

Ta se mjera počela provoditi od 20. ožujka, kada su se počeli slati zahtjevi. HZZ je na njih trebao odgovoriti u roku od 15 dana i nakon toga u slučaju pozitivnog odgovora poslati ugovor te na temelju njega isplatiti novac na račun firme.

No, HZZ je prvo pogrešno protumačio mjeru. S potporom su namjeravali krenuti za ožujak, počevši tek od 20. u mjesecu kad je mjera stupila na snagu, pa su tako namjeravali krug od tri mjeseca zatvoriti s plaćom za lipanj.

Kako je doznao Večernji, HZZ je iz Vlade dobio upozorenje da se mjera odnosi na plaću za cijeli ožujak. HZZ je zatrpan zahtjevima firmi, puno ih je više nego što se očekivalo, neki kažu i deseterostruko više. Prema neslužbenim informacijama, vlada je HZZ-u dala naputak da se svim firmama koje zadovoljavaju kriterije odmah uplati iznos potpore koji je tražen, bez obzira na to što ugovori iz HZZ-a još nisu poslani i nisu potpisani.

U Facebook grupi Inicijativa Glas poduzetnika puno ljudi javilo se da im je na račun sjeo novac, no zbunjeni su jer ne znaju ni što ni kako.

“Puno istih slučajeva ima i svi su različito dobili. Čujem se s kolegicom, ista branša, ali prijavljena na manju satnicu, njoj je leglo 6500, a nas dvije dobile odgovor da ćemo dobiti svaka 1180 za onih 10 dana, na kraju leglo 3250. Pitam knjigovotkinju, nije ni njoj jasno”, napisala je jedna privatna poduzetnica.

“Istina, jer HZZ nije dobro shvatio mjere pa će vam uplatiti razliku. Bila je objava prije neki dan”, stoji u daljnjoj raspravi.

“Danas zvala HZZ, išle su isplate automatizmom. Tijekom travnja će kontrolirati i ispravljati te uplatiti razliku, a ako je nekome isplaćeno više korigirat će se vjerojatno manjom isplatom u svibnju. Rekli su mi da se strpimo i da ćemo narednih dana dobiti i ugovor i dalje što treba ako je neka greška”, nadovezala se jedna žena, a druga je dodala:

“Svi će dobiti 3250 kuna za treći mjesec. Oni koji su dobili manje bit će im isplaćena razlika, jer je vlada jučer donijela zakon svima 3250 kuna bez obzira jesu li zatvoreni ili im promet pao”, zaključila je.


Komentari