NEPREDVIDLJIVO VRIJEME: Ovaj tjedan čeka nas pravo iznenađenje koje će utjecati i na vaše zdravlje

Luka Stanzl/PIXSELL

U cijeloj će Hrvatskoj na današnji dan prevladavati pretežno sunčano vrijeme.

Moguća je i mala naoblaka, a u istočnim predjelima i umjerena naoblaka. Tijekom jutra je u unutrašnjosti zemlje moguć slab mraz.

U kopnenoj će Hrvatskoj zapuhati slab vjetar južnih smjerova, u gorju prema kraju dana umjeren jugozapadnjak, koji će postupno jačati i u ostatku zemlje, dok će na Jadranu početkom dana još biti umjerene bure, a zatim uglavnom slabog sjeverozapadnog i jugozapadnog vjetra, piše meteo-info.

Jutros u 6:00 sati u kopnenoj je Hrvatskoj bilo svježe, od -4°C u najsvježijem Otočcu do 4°C u “najtoplijoj” Županji. Na moru se u isto vrijeme mjerilo osjetno ugodnijih 8 do 13°C. U najtoplijem dijelu dana kopneni će predjeli imati od 12 do 17°C, a morski između 17 i 20°C.

Pogoršanje vremena

Sutra se ipak očekuje pogoršanje vremena, i to u cijeloj zemlji. Na sjevernom i srednjem Jadranu i u gorju bit će oblačno s povremenom kišom koja će biti češća na kraju dana. U ostalim će dijelovima zemlje dan započeti sunčano, no zatim će uslijediti postupno naoblačenje, a poslijepodne i navečer se očekuje kiša. Suho će ostati tek na južnom Jadranu. Najniža jutarnja temperatura zraka bit će od 2 do 7, na Jadranu od 9 do 14, a najviša dnevna uglavnom između 15 i 20 °C, a u gorju ponegdje malo niža.

U četvrtak se očekuju nešto niže temperature. Najniža jutarnja temperatura bit će 6 stupnjeva, dnevna 3 a navečer se očekuje tek jedan stupanj. U prvom dijelu četvrtka bit će pretežno oblačno uz povremenu kišu, koja će biti jača tijekom jutra, dok se tijekom dana očekuje postupno slabljenje, a u zapadnim predjelima i prestanak oborina.

Sitana Omer
Sitana Omer

Kišni vikend

U petak nas očekuje sunčano vrijeme, dok će subota biti nešto oblačnija, ali s nešto višim temperaturama. Očekuje se maksimalno 17 stupnjeva. U nedjelju slijedi novo pogoršanje vremena s kišom, koja će se nastaviti i početkom idućeg tjedna.

Utjecaj vremena na zdravlje

Današnje biometeorološke prilike bit će povoljne širom zemlje. Uz dobro opće stanje, većina će ljudi biti dobro raspoložena, a povoljne vremenske prilike pogodovat će i stupnju energije i koncentracije. Tegoba uzrokovanih ili pojačanih vremenom neće imati ni kronični bolesnici, piše meteo-info. Promjena slijedi sutra, kada će biometeorološke prilike u većem dijelu zemlje biti razmjerno nepovoljne, a na sjevernom dijelu Jadrana nepovoljne. Za ljude osjetljive na vrijeme to znači mogućnost glavobolje, razdražljivosti i umanjene koncentracije, a za kronične bolesnike i intenziviranje tegoba vezanih uz njihove bolesti.


Komentari