NEKOLIKO DANA JE ŠUTJELA, A ONDA URAGAN: Kosor izribala Oreškovića kao nikada do sad (FOTO)

Foto: commons.wikimedia.org

U svojoj posljednjoj objavi na blogu, Kosor je oplela po premijeru Oreškoviću možda i najjače do sada.

Već smo se malo uplašili kako je netko uspio bivšoj premijerki Jadranki Kosor, objasniti kako bi joj učestala prozivanja gotovo svih visokopozicioniranih političara mogla dugoročno naškoditi, ali izgleda kako je to bilo samo zatišje pred buru. Bivša šefica HDZ-a svoje slobodno vrijeme već par mjeseci troši na kritiziranje političkog stanja u Hrvatskoj putem svog Twitter profila, ali to nije benigno kritiziranje već su to mahom oštre prozivke i katkada vrlo neugodne opaske, čak i uvrede.

Kritizira Kosor sve redom. Šefa HDZ-a Kramarka, čelnog čovjeka Mosta Božu Petrova, pa šefa Sabora Željka Reinera, predsjednicu Kolindu Grabar Kitarović, ali jednog čovjeka ima na “piku” vjerojatno otkako je prvi puta izustio riječi u javnosti. Riječ je o premijeru Tihomiru Oreškoviću. Kosorici je isprva silno smetalo što Orešković ne barata dobro hrvatskim jezikom, pa mu se u nebrojno puno navrata javno narugala na svom Twitter profilu. Potom mu je posvetila cijelu objavu na blogu u kojoj se dotakla njegove neupućenosti u problematiku koja muči Hrvatsku, te manjka determiniranosti i konzistentnosti prilikom donošenja nekih odluka.

Posvetila mu je još seriju Tweetova uglavnom prozivajući ga za već spomenute probleme koju ju toliko muče.

I da ne nabrajamo dalje, shvatili ste, Kosorici se nikako ne sviđa novi premijer Orešković i polako se promiče u njegovog najvećeg kritičara. No, ono što je uslijedilo nakon posljednje serije objava na društvenim mrežama jest nova objava na blogu, a tema je ponovno bio, premijer Orešković te posljednja zbivanja koja su prodrmala našu državu. Slučaj smjene ministra branitelja Mije Crnoje te prosvjed ispred Vijeća za elektroničke medije. Kako nešto ne bi izvukli iz konteksta, najubojitije Kosoričino pismo do sada prenijet ćemo u cijelosti.

Pismo Jadranke Kosor u cijelosti

Poštovani gospodine Oreškoviću, evo mene opet, u još jednom pismu vama koji to nikada nećete pročitati. Neka, baš mi je ta činjenica izazov, a pišem vam zato što ste najodgovorniji za sve što nam se događa ovih dana. A i zbog toga što mislim da ne smijemo odšutjeti sve manipulacije i valjanje primitivizma jer će nas netko jednog dana pitati a da gdje smo bili i zašto se nismo javili. 

Neporedam povod današnjemu pismu je sasvim osoban pa ćete me razumjeti. Jedna mi je žena u prolazu dobacila da sam izdajnik (baš tako je rekla ne poštujući činjenicu da sam žena, je li) i da bi me trebalo na onu listu jer da stalno kritiziram. Budući da ste listu izdajnika vi osobno poduprli predlažući Miju Crnoju za ministra od lista, želim vas izvjestiti da sam, evo, nominirana.

Dok vam pišem ovo pismo vi baš zasjedate u Vladi s onim koji vam je dao tri sata za razmišljanje i s ministrom od lista, a mediji izvještavaju kako ste rekli da će nam nakon toga sastanka “sve biti jasno”. Međutim, ono što je nevjerojatno jest činjenica da vi, kao predsjednik Vlade RH ni jučer ni danas niste smatrali za shodno s ministrom oko kojeg plivaju afere, ni razgovarati. Sam je to jutros potvrdio rekavši da ga niste zvali ni vi koji ste ga formalno predložili ni onaj koji vam je (neformalno) naredio da ga morate predložiti i hvaliti kao najboljeg kandidata za ministra toga i toga u vašem kabinetu.

Ima jedna uzrečica, gospodine Oreškoviću u Hrvatskoj i šire (vaš je ministar koji je bio šef kampanje KGK jučer zabranio korištenje pojma regije, ako niste znali) koja kaže: “Selo gori, baba se češlja”. Ispričavam se za ovo “baba”, ali narodna je narodna, ne možeš “baba” preformulirati u gospođa. Ta se slika upotrebljava kad se hoće reći da nekog nije briga, nekom nije stalo pa se pravi, s oproštenjem, da nije odavde. Pa mi je to palo na pamet kad u ova dva dana niste dali ni glasa ni traga o sebi u slučaju vašega ministra branitelja.

Istina, vi ste neki dan u razgovorima za televizije (koje su to sve najavljivale kao “eksluzivne”) jasno rekli jednoj od empatičnih novinarki: “Znate da sam ja iz Kanade”. Da, znamo, kako ne bismo znali. Vi ste iz Kanade čiji je novi premijer predložio jednaki broj žena i muškaraca u svoj kabinet. Kao kanadski državljanin vi ste (na što je u jednom tekstu upozorio prof. Puhovski, još jedan pretendent za Mijin registar) prisegnuli i engleskoj kraljici pa je jasno da su vaše obveze velike i da se ne možete koncentrirati na sve ovdašnje svakidašnje trivijalne probleme.

No, o vlastitom ministru koji se prijavio tamo gdje ne živi i gdje ne može još dugo živjeti jer nije sagradio kuću za koju je dobio zemljište i kredit po povoljnim uvjetima, morali ste nešto reći na prve znakove mogućeg izigravanja zakona. Danas u Saboru on kaže kako je namjenska sredstva za gradnju kuće mogao trošiti i za putovanje oko svijeta pa je to, ako ne prije, trebao biti okidač za neku vašu, kakvu takvu izjavu. Kako i sami rekoste u petak:” Kada, ako ne sada!” Jer vaš ministar još je dodao da je on to sve radio u najboljoj namjeri, a na pitanje za koga, spremno odgovorio: “Za sebe”!

Odmah sam pomislila, gospodine Oreškoviću (rekli ste da ste iz Kanade), što bi kanadska javnost i kako bi kanadski građani reagirali na sličnu izjavu nekog kanadskog ministra ili ministrice. Jer, kao što znate, popis “neobičnih” poteza “za sebe” vašega ministra sad je već podugačak, a vaših reakcija nije bilo ni za lijek. Kao i slučaju nekih drugih ministara koji svoje probleme svrstavaju pod “poslovna tajna”.

Dok vam pišem pismo, a vi zasjedate u Vladi, razgovarajući s ministrom i onima koje su vam naredili da ga predložite u Saboru, u Hrvatskoj se još komentiraju odjeci jučerašnjeg prosvjeda protiv odluke Vijeća za elektroničke medije (koje je neovisna institucija) koje je nakratko zabranilo emitiranje jedne TV zbog govora mržnje. Jedan od onih koji su glasali za vas u Saboru, pp Sabora, bio je na tom skupu gdje su mnogi izvikivali ustaški pozdrav, a čelnici Vijeća, ženi, bivšoj novinarki, jedan od kolovođa prosvjeda uručio je četničku kapu na dar. To je bila jasna poruka te osobi toj ženi kojoj je “poklon” uručen. Pretpostavljam da ćete, s obzirom na one koji vas savjetuju, uskoro na toj TV, toj osobi koja nam mjeri razinu domoljublja, uskoro biti gost u emisiji. Što pak o tom događaju, predaje četničke kape čelnici Vijeća, misli ugledna mlada književnica možete pročitati ovdje u sjajnom tekstu koji će vas ostaviti bez daha (autorica je Vukovarka, gospodine Oreškoviću).

Spomenula sam potpredsjednika Sabora iz koalicije koja vas je predložila koji je, s osmjehom, marširao protiv institucije koja radi na temelju zakona koji je donio taj isti Hrvatski sabor pa je njegova uloga u tom prosvjedu bila višestruko neobična, složit ćete se, zar ne. Kako ste vi iz Kanade, kako i sami kažete, zamislite kako bi to izgledalo da se sve to događa u državi u kojoj ste odrasli, školovali se i naučili poštovati zakone i pravnu državu.

Poštovani gospodine Oreškoviću, pišem ovo pismo “na refule”, otežući da dočekam kraj vašega sastanka na kojem odlučujete o ministru čiji ste program registara izdajnika i lustracije skroz poduprli kad ste ga predložili. Sastanak traje, pa ću pismo polako završavati najnovijim vijestima kako spremate prihvatiti zahtjev Pantovčaka za smjenu čelnika SOA. Uputite se dobro u tu priču koja govori o prijateljstvima, suradnji, odanosti, ali bogme i o funkcioniranju te pravne države koju prekomjerno spominjem, slažem se (to mi je ostalo od pregovora za EU). Pa usporedite s Kanadom iz koje ste, kako kažete u razgovoru za TV.

U razgovorima za TV nebrojeno ste puta najavljivali i reforme, ali niste rekli koje. Neka zato vaš doprinos, dok ste premijer, bude inzistiranje na demokratskoj komunikaciji među građanima što znači i komunikaciju s ministrima u svakoj vladi. Jer svatko ima pravo na mrvicu dostojanstva iako su neki bivši ispračeni kao nečasni, a vaši dočekani kao časni. A neke od nas koji su jako već bivši bivši, stavljali bi i na liste, kao što je vidljivo na početku pisma. Jer, vidite, baš ti koji su dočekani kao osobito časni, sad su eto nekoliko sati s vama na razgovoru. Ne oko reformi, kao što ste najavili, nažalost, nego oko neobičnog tumačenja postojećih hrvatskih zakona od koji sam neke, kao ministrica, i osobno pisala.

Gospodine Oreškoviću, jedno sam naučila u politici: čim zasjedneš u fotelju, počinje proces opraštanja i odlaska. Oproštaj dolazi prije ili kasnije, jednom, može i iznenada. Za to se valja pripremati od prvog trenutka tako da ostavimo što manje odluka iza sebe zbog kojih ćemo žaliti. Pa je zato važno čuvati vlastito i tuđe dostojanstvo, riječ, obećanje, ugled institucija, osobni ugled.

Možda vam sve ovo zvuči prepatetično, ali, takva su vremena, gospodine Tim. Tako na to gledamo mi mnogi iz Hrvatske. Kako, ipak, ovo pismo nećete pročitati, ne moram se bojati kakav će dojam na vas ostaviti. Kad neće ostaviti.

P.S. Svejedno, čuvajte mi onu sliku. Jednog ćemo dana biti u društvu, na zidu, a narod će pamtiti što i koga će pamtiti”.

>>> KOSOR RASPALILA PO MINISTRU BRANITELJA: Jesmo li dobili najopakiju poruku do sada? (FOTO)

>>> KOSORICA OPLELA PO PREDSJEDNICI: Uputila joj salve izrazito neugodnih i niskih komentara (FOTO)

>>> KOSORICA VIŠE NE BIRA RIJEČI: Sarkastičnim komentarom brutalno spustila Karamarku (FOTO)


Komentari