NEJEDNAKOST PLAĆA: Muškarci u Hrvatskoj zarađuju više nego žene, i to mnogo više

Facebook/Plavi ured

Prema istraživanju portala MojPosao.hr, plaće su u Hrvatskoj u prvom kvartalu ove godine pale za 1 posto. 

Prosječna mjesečna neto plaća u Hrvatskoj, u prva tri mjeseca ove godine,  iznosila je 5.285 kuna. U odnosu na isto razdoblje prošle godine prosječna niža je za 1 posto. Najplaćeniji su u Hrvatskoj još uvijek top manageri, koji imaju u prosjeku 115 posto višu plaću od prosječne, a nakon njih dolaze zaposleni u područjima tehnologije i razvoja, ljudskih potencijala te informacijskih tehnologija.

Muškarci u prosjeku zarađuju 493 kune više

U posljednja tri mjeseca muškarci su imali u prosjeku 10% višu plaću nego žene, što je nešto veća razlika u odnosu na prethodna tri mjeseca. Muškarci su u prosjeku zarađivali 5.521 kuna, dok su žene zarađivale u prosjeku 5.028 kuna. Najveće razlike u plaćama su u kategoriji zanimanjima posvezanih sa prodajom i uslužnim djelatnostima, gdje su žene u prosjeku plaćene 28% manje od muškaraca. Muškarci koji rade u prodaji u prosjeku imaju 1532 kune višu plaću od žena, dok u uslužnim djelatnostima je taj iznos 1202 kune.

S druge strane, postoje su žene plaćene više od svojih muških kolega, u zanimanjima koje spadaju u kategorije osiguranja, telekomunikacija i opskrbe električnom energijom, ali razlike nisu tolike kolike su u onim kategorijama gdje su muškarci više plaćeni.

Prosječna plaća u državnim tvrtkama iznosi 5.434 kune

Visina plaća ovisi i o vlasničkoj strukturi tvrtke, stoga su plaće u privatnim tvrtkama u stranom vlasništvu 14% više od prosjeka i iznose u prosjeku 6.005 kuna, dok su plaće u tvrtkama u pretežno domaćem vlasništvu najniže i iznose 4.997 kuna (5% manje od prosjeka). Prosječna plaća u tvrtkama u državnom vlasništvu 3 posto je viša od prosjeka i iznosi 5.434 kuna. Što se tiče razlike prema spolu, najveća razlika u prosječnoj plaći muškaraca i žena je u privatnim tvrtkama u pretežno stranom vlasništvu gdje su žene plaćene u prosjeku 11% manje od svojih muških kolega. S druge strane u javnoj i lokalnoj samoupravi žene su te koje imaju višu plaću (+1% u odnosu na muškarce).

Rad u velikoj tvrtki znači i veću plaću

U tvrtkama s manje od 10 zaposlenih prosječna plaća je 13% ispod prosjeka i iznosi 4.583 kuna, dok je u tvrtkama do 19 zaposlenika plaća 4% niža od prosjeka i iznosi 5.085 kuna.

Plaća je i dalje najviša u Gradu Zagrebu

Sukladno očekivanjima, najviša prosječna plaća zabilježena je u Gradu Zagrebu i to 15% iznad prosjeka i ona iznosi 6.052 kuna. Nakon Grada Zagreba slijedi Zagrebačka (-1%) te Dubrovačko-neretvanska županija gdje su plaće 3% niže od prosjeka.

>>>JE LI VRIJEME DA SE ZAPITAMO: Zašto radimo za trećinu prosječne plaće u EU-u, ako i toliko?


Komentari