Ne vjeruju Todoriću? Sberbank desetke milijuna isplatila direktno dobavljačima

Facebook

Čini se da su se Rusi pobrinuli da novac dođe u prave ruke.

Još jutros medijima se prolomila vijest o kreditu od 300 milijuna eura kojeg je Sberbank odobrio Agrokoru, iz te ruske banke tu informaciju ne žele ni potvrditi ni demantirati. Ipak, N1 neslužbeno doznaje da je Agrokor s Rusima još sredinom veljače dogovorio novi kredit, a novac se ne isplaćuje odjednom već kada to Agrokoru zatreba.

Sberbank je Agrokoru postavio svoje uvjete, a jedan od takvih, za prvu tranšu od 60 milijna eura, je bio da se dogovore koji dobavljači su na listi prvenstva za vraćanje duga. Krajem veljače to je dogovoreno, a Sberbank je isplatila novac. Ipak, Rusi jednostavno ne vjeruju ni Agrokoru ni Ivici Todoriću pa su novac isplatili direktno dobavljačima kojima Agrokor najviše duguje.

Ta prva tranša nije dovoljna da se Agrokor iskopa iz situacije u kojoj se našao, a iskopati se treba hitno. Upravo zato je nakon toga uslijedio sastanak s Vladom na kojem se, navodno, razmatralo i da Agrokor digne još jedan kredit kod HBOR-a. Ta mogućnost je odbačena jer je odlučeno da država neće pomagati Todoriću.

Nakon toga je od Sberbanke zatražena druga tranša od 40 milijuna eura, a kako doznaje N1 dio iznosa od nešto više od 20 milijuna banka je isplatila, ali ponovo na ruke dostavljačima.

Nagađa se da Rusi žele preuzeti Agrokor, a prvo im je u planu zasjesti na sve bitnije pozicije u samoj Upravi. Tako bi osigurali vraćanje kredita jer bi mogli prodati nekoliko ključnih tvrtki Agrokora, ako to bude potrebno.

>>> Strpljen-spašen? Sberbanka Agrokoru odobrila još 300 milijuna eura kredita

>>> Bogatstvo od više stotina milijuna: Evo što se sve krije u poljuljanom carstvu Todorić

 


Komentari