Natko Felbar: O navodnim sukobima unutar Mosta, odlasku Vlahe Orepića i ponudi iz SDP-a

Natko Felbar u veljači je prošle godine preuzeo dužnost organizacijskog tajnika Mosta. Prije stupanja na ovu stranačku funkciju, Felbar je vodio Mostov zagrebački ured te se bavio poslovima vođenja društvenih mreža, grafičkog dizajna i web administracije.

U aktualnom sazivu Sabora obnašao je i dužnost zastupnika prije nego se u saborske klupe vratio bivši ministar Davor Romić.

U ekskluzivnom intervjuu za Zagreb.info Natko Felbar je progovorio o navodnim sukobima unutar ove stranke, nedavnom odlasku bivšeg ministra Vlahe Orepića, o ponudama za koaliciju iz redova SDP – a, te ostalim aktualnostima unutar ove stranke.

U zadnje vrijeme se kroz medije provlači teza o sukobima i strujama unutar Mosta. Kako komentirate ove navode i jesu li odnosi unutar stranke stabilni?

Odnosi su i više nego stabilni. O njima najbolje pokazuje današnji sastanak bivših i sadašnjih Mostovih zastupnika na kojem ćemo raspravljati o strategiji Mosta za 2018 .godinu. Na sastanku će, osim navedenih, sudjelovati i široki programski tim iz Mostovih programskih savjeta. Dakle svi, izravno i neizravno vezani za djelovanje Mosta u idućoj godini. Radujem se okupljanju pedesetak reprezentativnih predstavnika svojih struka okupljenih oko zajedničke želje da zadrže mladost u državi i učine ju ostvarenim snom mladića koji su u nedavnoj povijesti u starkama jurišali na tenkove kako bi ju obranili i učinili slobodnom, a sada se pitaju kako ju je bilo moguće ovako upropastiti.

Imamo stanovnika kao engleski Birmingham. Svi stanemo u jednu excelicu, a na prirodnim resursima nam zavidi cijeli svijet… Teško je povjerovat da smo tu gdje jesmo. Ali s obzirom na one koji nas vode i one koji pretendiraju na njihove pozicije pričama o tiskarskim strojevima za novac – možda bismo trebali biti sretni što nam nije i gore.

Nedavno je Most napustio gospodin Orepić. Kako ocjenjujete njegov istup i kritike upućene Mostu? Također, u medijima se nagađalo kako će, nakon Orepića, stranku napustiti još neki istaknuti članovi.

Kao što smo ponovili u više navrata, gospodinu Orepiću želimo sreću u njegovom daljnjem djelovanju. To da će stranku napustiti još neki članovi su neutemeljene špekulacije na koje ne treba obraćati pažnju. Godinama već slušamo takva naglabanja, da su ona bila istinita Most bi već sada bio u minusu za zastupnicima, a ne bi i dalje činio Klub sa više zastupnika od osvojenih mandata, koji beskompromisno otkrivaju istine i brane nacionale interese. Most od kad se pojavio u Saboru se, po nekim medijima, “raspada”. No, nepobitna je činjenica da je Most jedina parlamentarna stranka koja je samostalno izašla na izbore i samostalno osvojila mandate, te je uz to jedina parlamentarna stranka koja danas u Saboru ima više mandata nego što je na posljednjim izborima osvojila.

Orepić je najavio nastavak svoje političke borbe. Može li on postati konkurent Mostu?

Gospodin Orepić očito misli kako može biti konkurentan, a relevantnost i snagu te konkurentnost ćemo vidjeti ili je uopće nećemo vidjeti – nakon parlamentarnih izbora, ako se gospodin Orepić kandidira. Što se Mosta tiče, mi ćemo se kandidirati i evoluirati, Most ima svoj put, a to je put mijenjanja političkih obrazaca, dokazivanja da se u politici može djelovati pošteno i mislimo da na političkoj sceni, nažalost, nemamo konkurenciju po tom pitanju.

Davor Bernardić u nekoliko je navrata ponudio Mostu suradnju s SDP – om. Most je po ovom pitanju iznio dva različita stava. Koji je konkretan stav stranke – je li koalicija s SDP – om moguća i pod kojim uvjetima?

Konkretan stav stranke koji je kontinuirano komuniciran je taj da će Most surađivati s onom opcijom s kojom bude moguće provoditi promjene za dobrobit naših građana. SDP u svom dosadašnjem djelovanju nije pokazao spremnost za takvo nešto. Osim toga, mišljenja sam da je unutar SDP – a svaki istaknuti pojedinac lider neke svoje “struje”. Nažalost, ne vidim tko bi tamo mogao iskočiti kao neki kohezivni faktor koji bi im otvorio padobran spasa… Ali to je samo moje mišljenje, time will tell…

Što se Mosta tiče, dva puta smo izlaskom iz Vlade pokazali da se vodimo načelom – bolje ne vladati nego vladati pogrešno.

Živi zid je odnedavno treća najjača stranka u Hrvatskoj. Brine li vas rejting Živog zida, smatrate li Živi zid konkurencijom Mostu?

Ne, Živi zid i Most su jako različite opcije. Za razliku od Živog zida, mi smo spremni preuzeti odgovornost i imamo konkretne i razrađene ideje na kojima temeljimo svoje djelovanje, te nismo spremni na to da iracionalne populističke ekonomske ideje iz šešira, koje su se pokazale nepametnima, javno izlažemo u zamjenu za par postotaka glasova. Mi biramo teži put, a sve kako bi Hrvatskoj bilo lakše. Živi zid uvažavamo kao borce protiv sustava koji je nakaradan, netransparentan, prepun pogodovanja i političke trgovine. No, treba nedvosmisleno reći da je to opcija bunta i ogorčenosti protiv trenutačne situacije. No, promjene zahtijevaju konstruktivan angažman. Most ipak iza sebe ima iskustvo vlasti i na lokalnom i na državnom nivou. S druge strane, Živi zid na vlasti, mislim da ne mogu zamisliti čak niti njihovi glasači. U svakom slučaju mogu računati na sve naše “ruke” u slučaju da uspiju nešto suvislo predložiti u Saboru.

Most je na stabilnih 7 – 8 posto podrške, prema anketama. Kako komentirate taj rejting, kako rasti?

Nismo fokusirani na rejting nego na to da zaista budemo politička stranka koja brine za ljude, koja čini konkretne pomake za opće dobro. Suverenizam, zaštita nacionalnih interesa koja ne isključuje tržišnu ekonomiju je ono na čemu ćemo nastaviti graditi preduvjete za prosperitet. Činjenica je da trenutno treba zaustaviti neku vrst „slobodnog pada“.

Mi smo trenutno u poziciji u kojoj nam na naplatu dolazi dosadašnje orgijanje državnog aparata i politički angažiranog kadra, pa bi bilo neozbiljno očekivati čudesa. Teško se iz predebelog, nemarnog birtijaša pretvoriti u “Usaina Bolta”, a tome zaista trebamo težiti ako želimo ostati gospodarstveno konkurentni. Tu nam je fokus, a rejting je promjenjiv i nije dobro biti fokusiran isključivo na to.

Kada ste u veljači prošle godine preuzeli dužnost organizacijskog tajnika, izjavili ste da je pred vama veliki posao. Kako danas Most stoji organizacijski, u tijeku je osnivanje lokalnih podružnica? Kakva je situacija konkretno u Zagrebu? Što bi Most trebao biti u budućnosti? Hoćete li imati i organizacije i ostati platforma?

U zadnje dvije i pol godine prošli smo put koji nijedna stranka do sada nije prolazila na svom početku i nismo se mogli posvetiti stranačkoj organizaciji. Sada konačno imamo više vremena posvetiti se izgradnji unutarnje organizacije stranke i platforme. U postupku smo osnivanja lokalnih i regionalnih organizacija, što uključuje i unutarstranačke izbore za čelnike tih organizacija. Do sada su osnovane organizacije gradova Osijeka, Vinkovaca, Našica i Đakova, te županijska organizacija osječko-baranjske županije. Taj proces ćemo proći po cijeloj Hrvatskoj, a gradska organizacija Grada Zagreba je predviđena na kraju tog procesa.

20180113_211352
Pred nama su predsjednički izbori, neki od kandidata već su i poznati javnosti. Hoće li Most imati svog kandidata, postoji li mogućnost da podršku pružite aktualnoj predsjednici?

Prije predsjedničkih izbora očekuju nas izbori za EU parlament, na koje će Most po prvi put izlaziti. I na izborima za EU parlament i na predsjedničkim izborima Most će igrati aktivnu ulogu, ali konkretnije ćemo objaviti kada za to dođe vrijeme. Jedno je sigurno, Most neće podržati kandidate niti HDZa niti SDPa. Imamo više osoba koji bi bili kvalitetni kandidati za predsjednika a ono sto veseli je to da gradjani sve vise prepoznaju zasluge Bože Petrova u promjenama u Hrvatskoj.

Na koncu, koji su idući ciljevi Mosta? Na što će se fokusirati kroz ovu političku godinu?

Kao što sam već rekao, danas razrađujemo strategiju Mosta za 2018. godinu, ali i platformu na kojoj namjeravamo okupit stručnjake iz različitih područja, neovisne inicijative i pojedince. Kroz tu platformu namjeravamo predstaviti konkretna zakonska rješenja koja će rasteretiti poduzetnike, pomoći OPG-ovima i našim poljoprivrednicima, ali koja će također poboljšati pravosuđe i javnu upravu. Osim toga Most će kao i dosad prednjačiti u inovativnim rješenjima u energetici ali i inzistirat na informatizaciji i novim tehnologijama. Ukratko, i dalje ćemo biti predvodnici promjena, a pogotovo onih o kojima je zbog ovih ili onih razloga mnogima zabranjeno govoriti.

Nakon svega, bez obzira na financijski potpomognute medijske prezentacije vladajućih, “nezavisne” analitičare, lobiste i pseudo-influencere kojima je cilj osobni interes – Most nezavisnih lista ostat će glasni borac za onaj javni.

 


Komentari