NAPOKON Ministarstvo financija ukinulo SRAMOTNI POREZ na doniranu hranu

en.wikipedia.org

Od 8. prosinca na snagu stupaju izmjene i dopune Pravilnika o PDV-u kojima je za pravne osobe ukinut PDV od 25 % na doniranu hranu. 

Dosada je praksa bila takva da se, recimo, jučerašnji kruh morao bacati prije nego dati gladnima. Tako se dogodi da se u Hrvatskoj godišnje baca oko 400 tisuća tona hrane. No, od 8. prosinca omogućeno je humanije poslovanje svim pravnim osobama koji se bave proizvodnjom ili trgovinom hrane: pekarima, slastičarima, trgovcima i drugima.

Doniranje hrane omogućeno je još Zakonom o poljoprivredi, a u promijenjenom Pravilniku o PDV-u sada stoji “da će se poreznim obveznicima koji doniraju hranu u svrhu sprečavanja njenog uništavanja, zaštite okoliša ili pomoći krajnjim primateljima, u skladu s Pravilnikom o uvjetima, kriterijima i načinima doniranja hrane i hrane za životinje, takve donacije hrane priznati kao manjak na koji se neće obračunavati PDV, pod uvjetom da vrijednost tih donacija ne prelazi dva posto prihoda odnosno primitaka prethodne godine”.

Naravno, pravne će osobe koje proizvode i trguju hranom moći donirati onima kojima je potrebno isključivo putem humanitarnih udruga, prenosi Poslovni dnevnik.hr. 

>>>Hrana kod nas SAMO 10 posto jeftinija od prosjeka Europske Unije

 

 


Komentari