NAPOKON MANJE BIROKRACIJE: Ova skupina građana zauvijek se pozdravlja s poreznim prijavama!

Screenshot/Youtube

Novost je što ove godine dio poreznih obveznika neće morati osobno predavati prijavu poreza, već će taj postupak sama Uprava napraviti automatski.

Porezna je uprava objavila upute o podnošenju poreznih prijava, odnosno Zahtjeva za priznavanjem prava u posebnom postupku za proteklu 2015. godinu.

Novost je to što će od ove godine većina građana biti oslobođena od birokratskog postupka osobne prijave poreza, već će se obračun poreza obavljati automatski u Poreznoj upravi.

Građani koji više ne moraju podnositi poreznu prijavu su zaposleni koji su primali plaću od više poslodavaca istodobno, građani koji su primili dohodak iz inozemstva, a nisu platili porez tijekom godine, umirovljenici s inozemnom mirovinom za koju su dužni platiti porez u Hrvatskoj, a to nisu učinili tijekom godine, porezni obveznici koji su imali pravo dobrovoljno podnijeti poreznu prijavu radi povrata poreza.

Međutim, sljedeće skupine građana još uvijek moraju osobno podnositi porezne prijave:

1. Građani koji su ostvarili dohodak od samostalne djelatnosti (obrtnici, slobodna zanimanja i ostali obveznici koji dohodak utvrđuju na temelju poslovnih knjiga), osim onih koji plaćaju porez na dohodak u paušalnom iznosu
2. Pomorci (članovi posade broda u međunarodnoj plovidbi koji su ostvarili dohodak od nesamostalnog rada)
3. Građani za koje Porezna uprava ne raspolaže podacima o njihovom ostvarenom dohotku odnosno porezni obveznici koji su u 2015. ostvarili oporeziv dohodak o kojem poslodavac, isplatitelj primitka ili sam porezni obveznik nije izvijestio Poreznu upravu
4. Porezni obveznici koji mogu ostvariti povrat poreza na temelju poreznih olakšica koje nisu prijavljene Poreznoj upravi.

Više informacija pročitajte ovdje.


Komentari