Povećanje poreza na mobitele iznenadilo je i Tele2.

Ministar zdravstva Milan Kujundžić u četvrtak 21. rujna otkrio je u intervjuu za Novi list da namjerava namaknuti dodatne tri milijarde kuna za zdravstvo, i cilj mu je podići porez kad su u pitanju cigarete, alkohol, kocka i – mobiteli. Ukrako, slijedi povećanje poreza na mobitele.

Upitan koliko će zbog toga rasti cijene cigareta, alkohola, telefonskih računa, Kujundžić je istaknuo da izračuni postoje. “Mislim da je to po kutiji cigareta ili boci alkohola iznos od nekoliko kuna, na telefonu 10 posto, i na kocki jedan određeni postotak”, rekao je Kujundžić.

Poslali smo upit i Tele2, koji se očitovao na najavu Ministarstva zdravlja podizanja poreza koji uključuju i telekomunikacijske usluge.

Njihov odgovor prenosimo u cijelosti:

“U vrijeme kada Europska komisija pred svoje članice postavlja visoke standarde u smislu ulaganja u infrastrukturu kako bi osigurala dostupnost mreža velikih brzina svim svojim građanima, a Republika Hrvatska se prema svim pokazateljima nalazi na začelju, nemalo smo iznenađeni današnjom najavom uvođenja poreza na luksuz koji bi navodno uključivao mobitele.

Iz dostupnih izjava nije jasno što bi se to točno oporezivalo te se nadamo da se ustvari radi o nesmotrenoj izjavi koja neće dovesti do nikakvih promjena koje bi mogle negativno utjecati na našu industriju.

Naime, posljedice trostrukog povećanja naknade za uporabu radiofrekvencijskog spektra iz 2014.g. vidljive su još i danas kako u nedostatku relevantnih investicija u infrastrukturu zbog povećanog opterećenja operatora, a tako u vidu povećanih troškova koje u konačnici snose građani.

Upravo suprotno od predloženih radnji iz izjave smatramo da je potrebno smanjiti opterećenje mobilnih operatora te stvoriti poticajan okvir za ulaganje operatera kako bi se ostvarila potrebna investicija u mreže velikih brzina koje su pak nužnost za ostvarivanje ciljeva Digitalne Agende EU, jačanje gospodarstva, poboljšanje kvalitete života građana Republike Hrvatske te podizanje
konkurentnosti Hrvatske na europskom tržištu”, kazali su iz Tele2.

Komentari