NAKNADA ZA KOJU RIJETKI ZNAJU: Ako dokumente u MUP-u platite karticom provizija može biti 70 posto veća

screenshot

Plaćanje karticom tretira se kao podizanje novaca.

Novinarka Jutarnjeg lista silom prilika morala je do policijske postaje u Heinzlovoj i tamo ju je dočekalo neugodno iznenađenje. Naime, iako su pristojbe za vađenje dokumenata niže, ali ako plaćate karticom njihova cijena naglo skače.

Ako se odlučite na kartično plaćanje to će se “brojiti” kao podizanje novca pa na administrativnu prostojbu plaćate još i bankarsku proviziju. Novinarku je službenica na šalteru upozorila da joj se ne isplati plaćati karticom.

Kako ženi već tada ništa nije bilo jasno pitala je hoće li bankarsku proviziju platiti i kupi li knjigu koja se također ondje prodaje. Službenica je odgovorila da neće i samo još više zbunila novinarku koja je ubrzo nazvala poštu da joj objasne o čemu se radi.

Što kažu u Hrvatskoj pošti?

Naime, ubrzo nakon što je Hrvatska pošta uvela kartično poslovanje uvedena je i odluka da se u njoj računi i plaćanja putem uplatnica mogu obavljati isključivo gotovinom.

“Znate, kod takvih vrsta plaćanja u korist žiroračuna, ako su u pitanju kartice, riječ je o za Poštu vrlo visokim troškovima transakcija, zbog čega je omogućeno isključivo plaćanje gotovinom. Sve ostale usluge, kao što su poštanske usluge ili prodaja robe, prilikom plaćanja karticom tretiraju se kao transakcija plaćanja i na to vam neće biti obračunata nikakva bankarska naknada”, objasnila je poštarska službenica.

Da žena kojim slučajem kod sebe nije imala 40 kuna, njena provizija iznosila bi nevjerojatnih 70 posto. 

Da je službenica na šalteru karticu provukla kroz POS aparat i podigla gotovinu (najmanje 100 kuna) od tog iznosa izdvojila bi 40 za državni proračun, a 60 bi vratila stranki. Ipak, s obzirom na to da je za POS aparat u Pošti zadužena Hrvatska poštanska banka, Raiffeisen banka (u kojoj je novinarka) bi tu transakciju tretirala kao podizanje gotovine na bankomatu tuđe banke, za što bi platila naknadu od 1,50 posto iznosa, dakle, minimalo 20 kuna.

 

Kada se sve zbroji, na 35 kuna administrativne pristojbe, žena bi platila još 25 kuna poštanske i 40 kuna bankarske pristojbe, odnosno najskuplju proviziju na svijetu, koja bi iznosila vrtoglavih 70 posto, piše Jutarnji. 

>>> NIŽE PRISTOJBE: Osobni dokumenti će biti 30 do 80 posto jeftiniji


Komentari