NAJŽEŠĆA RASPRAVA O ĆIRILICI IKAD: Kada pročitate ove poruke građana, sve će vam biti jasno!

balkans.aljazeera.net

Dok Crna Gora izbacuje ćirilicu, Hrvatska ju uvodi?!

Otkako je rektor zagrebačkog Sveučilišta Damir Boras predložio uvođenje ćirilice u osnovne škole, društvene mreže gore, a reackije političara također nisu izostale. Tako je među prvima predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko komentirao kako se slaže s tom odlukom.

”Fakultativno da, ali kao obveza sigurno ne”, kazao je Karamarko, a putem Twittera oglasio se i Drago Prgomet čiji je stav o ćirilici, znatno drugačiji od stava šefa HDZ-a.

”Informatika je osnovno ”pismo” koje se mora uvesti u škole, a ne ćirilica”, napisao je kratko Prgomet. No, čini se kako je rektorov prijedlog uznemirio veliki broj građana koji su na temu ćirilice na društvenim mrežama, potaknuli burnu raspravu.

>>> PRGOMET PROTIV KARAMARKA: Pročitajte koji je stav bivšeg HDZ-ovca o ćirilici

Traži se ostavka rektora Borasa 

Nije tajna kako je tema ćirilice u Hrvatskoj oduvijek izazivala žestoke i burne rasprave, posebno u trenutku kada su iste postavljene u Gradu heroja – Vukovaru. No, zamisao da se ista uvede u osnovne škole došla je do vrhunca upravo na društvenim mrežama gdje su pojedini građani zatražili Borasovu ostavku.

”Meni ovo sve izgleda kao da sanjam….četnici nam vode državu…upropaštavaju…pa do kada Hrvatski… narode…”, komentar je jedne građanke dok dio tvrdi: ”Netko nemože zaraditi na knjigama ćirilice pa se dotićni Rektorčić dosjetio , da bi dobro prošli u HRVATSKOJ”.

S druge strane, dok se ćirilica planira uvesti u hrvatske osnovne škole, u isto vrijeme crnogorski parlament ju izbacuje iz upotrebe. Prema pisanju poskoka.info tamošnji predloženi zakon o zaštiti ćirilice u Crnoj Gori nije prošao, odnosno nije dobio parlamentarnu potporu zahvaljujući zastupnicima Đukanovićevih i Krivokapićevih socijalista te uz podršku, manjinskih koalicijskih saveznika. Tako je ćirilica zakonski istjerana iz službene uporabe u Crnoj Gori. Nezavisni zastupnik Neven Gošović, koji je predlagao uvođenje ćirilice kao službenog jezika u Crnoj Gori naveo je da ćirilica u praksi nije ravnopravna s latinicom, iako to predviđa Ustav. Osim toga, on je upozorio da će to ugroziti njezin opstanak, čime će biti ugrožen i identitet crnogorskog naroda.

”U Crnoj Gori gdje je ćirilica bila službena IZBACUJE SE i to od strane socijalista a u Hrvatskoj se nađe jedan jedini IDIOT – posrbica (vjerojatno nagovoren od Srbije), koji je evo u stanju na ovako nešto – što ne bi smjelo biti niti u snu tema – na CIJELU HRVATSKU SVRATITI POZORNOST I OTVORITI DEBATU O NEKAKVOM za Hrvatsku državu STRANOM PISMU…”, komentiraju bijesni građani.

Tko je čovjek koji je predložio uvođenje ćirilice u osnovne škole?

Aktualni rektor Sveučilišta u Zagrebu,  Damir Boras stupio je na dužnost rektora najvećega hrvatskoga sveučilišta 1. listopada 2014. godine te dobio mandat od četiri godine.

Rođen je 25. listopada 1951. godine. Maturirao je 1970. godine na Klasičnoj gimnaziji u Zagrebu, a 1974. diplomirao na Elektrotehničkom fakultetu zagrebačkoga Sveučilišta. Doktorirao je 1998. godine na zagrebačkome Filozofskome fakultetu pri Odsjeku za informacijske znanosti te govori osam stranih jezika: engleski, francuski, njemački, talijanski, latinski, klasični grčki, slovenski i makedonski (osnovno znanje).

Sanjin Strukic/PIXSELL
Sanjin Strukic/PIXSELL

Redoviti je profesor u trajnome zvanju na Filozofskome fakultetu gdje obnaša i dužnost dekana u drugome mandatu, a za dekana toga fakulteta prvi put je izabran 1. listopada 2009. godine, piše poslovni.hr.

Na Filozofskome fakultetu utemeljio je Katedru za leksikografiju i enciklopediku pri Odsjeku za informacijske znanosti. Među brojnim dužnostima koje je obnašao je i dužnost potpredsjednika Znanstvenoga vijeća Leksikografskoga zavoda Miroslava Krleže u razdobljima od 2004. do 2006. te od 2008. do 2010. godine. Bio je i predsjednik Upravnoga vijeća Hrvatske izvještajne novinske agencije (Hina) od 13. srpnja 2011. godine do rujna 2012. godine.


Komentari