NAJSIROMAŠNIJI ZASTUPNIK SVE VAM JE DRAŽI: Kako je i zašto Sinčić postao saborska zvijezda

Facebook

Skromni saborski zastupnik koji govori i riječima i djelima.

Posljednjih mjesec dana svjedočimo jednom poprilično neobičnom fenomenu koji se na hrvatskoj političkoj sceni događa, kako se narodski kaže, svake prijestupne godine. Srećom pa je ovo baš prijestupna godina, a taj fenomen zove se Ivan Vilibor Sinčić. Pokušajte se prisjetiti ijednog hrvatskog političara koji se svojim napornim radom, upornošću, idejama, motivima i ponajviše govorom, uzdigao s mjesta političkog anonimca na mjesto čovjeka koji svakodnevno puni novinske stupce, portale i TV ekrane.

 Tko je zapravo Ivan Vilibor Sinčić?

Odgovor je jednostavan, on je prosječni stanovnik hrvatske s velikom željom da promjeni nešto u sustavu koji očito ne funkcionira.

“Rođen sam u Karlovcu gdje sam završio Matematičku gimnaziju, a nakon toga odlazim na studij elektrotehnike u Zagreb. Borbi protiv opće nepravde i korupcije priključio sam se na samom početku studija jer mi je savjest nalagala da se kao društvo moramo suprotstaviti izrazito štetnoj aktualnoj monetarnoj politici jer u protivnom nitko neće imati budućnosti. Tim nadasve važnim pitanjem nije se bavila nijedna druga stranka, udruga ili pokret u zemlji. Završio sam Fakultet elektrotehnike i računarstva i čitavo sam vrijeme vjerovao kako ću moći raditi u struci, posao za koji sam se školovao i koji me privlači. Imam mnogo ideja koje želim pretvoriti u projekte i darovati zajednici”, kazao je za sebe jednom prilikom Sinčić.

Facebook/Ivan Vilibor Sinčić
Facebook/Ivan Vilibor Sinčić

Cilj nije bio samo ući u Sabor

Sinčića je javnost upoznala ponajviše kroz njegova javna uhićenja za vrijeme prosvjeda protiv deložacija, na kojima je, sa svojom stankom Živi zid, iz tjedna u tjedan pokušavao pomoći ljudima koji se nalaze u bezizlaznim situacijama. Upravo na tome je Sinčić zaradio dovoljno političkih poena da se okuša u najprestižnijoj bitci u hrvatskoj politici, onoj za mjesto predsjednika. Na opće iznenađenje Sinčić je na predsjedničkim izborima prošao nevjerojatno dobro, iako su mu mnogi spočitavali nestručnost, napamet naučene govore, katkada nerealnost i naravno, političku anonimnost jer se tada o njemu i o njegovim stavovima i osobinama, znalo vrlo malo.

 

U vremenu između predsjedničkih i parlamentarnih izbora Sinčić je nastavio sa svojim djelovanjem kojim se bavio i ranije, nastavio je pomagati ljudima koje država ignorira i nastavio je pomagati “malom čovjeku” da se odupre bezočnom sustavu. Krenule su predizborne kampanje, počeli su se raditi skupovi, kupovali su se glasovi na sve moguće i nemoguće načine, trošili su se milijuni na obilaske svakog kutka Hrvatske, sijevali su osmjesi na svaki klik fotoaparata, biflali su se programi napamet, obećavala su se brda i doline, a Sinčić i njegov skromni Živi zid samo su nastavili raditi ono što su radili i do tada. Uz pokoju objavu na društvenim mrežama, gdje su, usput, pobrali nevjerojatno puno glasača, Sinčić i Živi zid progurali su se u predizbornoj kampanji i ostvarili svoj cilj. Ušli su u Sabor.

Poznato nam je svima kako izgledaju saborske sjednice u Lijepoj našoj, red prepucavanja, red šale, red prozivanja, red vrijeđanja, red prebacivanja odgovornosti i tako u nedogleda, a onda je došao Sinčić. Prisutan je na gotovo svakoj sjednici, javlja se za riječ i gotovo svaki puta govori o problematici o kojoj se sustavno odbija razgovarati. Iako sjedi u “zadnjoj klupi”, njegove sugestije itekako imaju težinu. Često je zbog svojih direktnih izjava na meti saborskih kolega koji mu spočitavaju da je premalo u politici da bi tako govorio, da je nestručan, ali upravo je to zanimljivo. Zanimljivo je kako malo tko zapravo konkretno odgovori na njegove upite, što bi značilo da je čovjek ipak u pravu i kako dobro radi svoj posao saborskog zastupnika.

Facebook
Facebook

Najsiromašniji saborski zastupnik

Drugi fenomen zbog kojeg nam je Sinčić postao draži, što je dokazano i na posljednjem mjerenju Crobarometra na kojem je ispao treći najpozitivniji političar u Hrvatskoj, jest njegova skromnost. Iako to rijetko javno ističe, Sinčićeva skromnost zapravo se najbolje ocrtava na njegovoj imovinskoj kartici. Dok se ostatak vesele sabornice diči bijesnim automobilima, nekretninama, zemljištima i milijunskim štednjama, Sinčić se može podičiti saborskom plaćom od 14 tisuća kuna koju je tek sada zaradio i jednom njivom od 800 metara kvadratnih u vrijednosti pet tisuća kuna. No, ono što je Sinčić napravio sa svojom prvom saborskom plaćom zapravo govori kako nije došao u Sabor sjediti i ubirati novac, već da je tu kako bi mijenjao Hrvatsku.

“Prva zastupnička plaća sjela je na račune zastupnika. Meni jučer, pretpostavljam i ostalima. Nažalost, do dana današnjega, nijedan jedini zastupnik se nije javio da će makar mrvicu od svoje plaće odvojiti za neki plemeniti cilj.

Stoga smo sa svojim kolegama u Živom zidu odlučili da ćemo na konkretnom primjeru pokazati kolegama zastupnicima koliko se može pomoći, koliko se može dječjih lica razveseliti ili starijima uljepšati umirovljeničke dane.

Ovaj mjesec odlučili smo odvojiti dio moje plaće i donirati novim igračkama jedan dječji vrtić koji je zapostavljen od grada i države. Ima puno takvih, nažalost. Djeca su ono najvrednije i najčišće a svi znamo kakva nam je demografska slika. Možda ih gane koji dječji osmijeh, pa sljedeći mjesec napunimo taj fond za veće i još bolje akcije”, poručio je Sinčić nakon što je dobio svoju prvu plaću.

U principu Sinčić je pokazao zašto je ovdje, kako svojim riječima, tako i svojim djelima. On i dalje svoje misli svakodnevno dijeli s glasačima putem društvenih mreža, upućuje ljude u ono što radi i ono što će raditi te poručuje kako će ih zastupati u Saboru najbolje što može. Sada se ponovno pokušajte prisjetiti kada ste posljednji puta ovako nešto doživjeli od naših političara.

 

>>> ON JE NAJSIROMAŠNIJI SABORSKI ZASTUPNIK: Zavirite u najskromniju imovinsku karticu (FOTO)

>>> SINČIĆ IPAK MALO PRETJERAO: Vladajućima poslao najopasniju poruku do sada, slijede li posljedice? (FOTO)


Komentari