IZBJEGNITE GUŽVE I DUGA ČEKANJA: Najavljena najveća nacionalna kampanja “Biciklom na posao”

Petra Mikolić / Sindikat biciklista

Počinje nacionalna kampanja ‘Biciklom na posao’.

Udruga Sindikat biciklista, zajedno s Ministrom gospodarstva Tomislavom Panenićem i Ministrom zaštite okoliša i prirode Slavenom Dobrovićem, najavila je najveću nacionalnu kampanju «Biciklom na posao». Moto kampanje je «Život je prekratak za gužve», a cilj je pokazati kako se korištenjem ovog ekološkog sredstva u dolasku na posao može štedjeti i vrijeme i novac. Za sudjelovanje u kampanji dovoljno je registrirati se na stranici www.biciklomnaposao.hr i upisati svoje odvožene kilometre.

bickli3

«Bicikl je savršena fitness mašina uz koju štedimo i vrijeme i novac te pozitivno utječemo na okoliš. Velik broj ljudi koji koriste bicikl za dolazak na posao govori nam kako se bolje osjećaju, kako su produktivniji i sretniji. Tvrtkama je u interesu motivirati svoje zaposlenike da koriste bicikl, a mi ćemo nagraditi one koji su u tome najuspješniji,» izjavio je Marko Stančec iz Sindikata biciklista.

Kampanja već sada obara prošlogodišnje rekorde

«Biciklom na posao» nastavak je prošlogodišnje kampanje koja se održala na području Zagreba i u kojoj je sudjelovalo gotovo 500 tvrtki i organizacija te više od 4.000 ljudi. Iako kampanja još nije službeno počela, broj prijavljenih organizacija već je duplo veći nego prošle godine, a njihov rast, zajedno s brojem prijavljenih građana, nadalje možete pratiti na web stranici www.biciklomnaposao.hr. Tvrtke i organizacije s najvećim udjelom biciklista među zaposlenicima dobit će nagrade mnogobrojnih sponzora te posebno priznanje Sindikata biciklista za društvenu odgovornost.

ministar

Ministar zaštite okoliša i prirode, Slaven Dobrović, izjavio je: “Borba protiv klimatskih promjena globalni je imperativ. Pariškim sporazumom cilj je osigurati smanjenje emisija CO2 i ograničiti rast globalne temperature. Upravo iz sektora prometa dolazi oko 25% emisija CO2. Zato provodimo brojne projekte smanjenja emisija te se, među ostalim, sufinanciraju i projekti u javnom transportu, kupnja električnih i hibridnih vozila, uspostava javnog prijevoza električnim biciklima te se potiču alternativni načini prijevoza. Među njima je i prijevoz biciklima, posebice u urbanim sredinama u kojima je i onečišćenje zraka od prometa najveće. Korištenje bicikala ima više prednosti – od dobrobiti za zdravlje, bržeg kretanja gradom i mogućnosti izbjegavanja gužvi i stajanja u kolonama, do zaštite okoliša kroz doprinos smanjenju štetnih emisija. Vjerujem da će i ova kampanja doprinijeti jačanju svijesti o važnosti zaštite okoliša, i da će naši građani sve više prihvaćati bicikl kao odlično alternativno prijevozno sredstvo, kao to su to prepoznali i građani u mnogim zemljama Europske unije, gdje je korištenje bicikala već postalo način življenja.”

«Pozivam sve čelne ljude, gradonačelnike, načelnike i župane da izgrade kvalitetnu i povezanu biciklističku infrastrukturu i time omoguće svojim građanima korištenje bicikla kao prijevoznog sredstva. Povucimo sredstva iz Europskih fondova, gdje novaca ima i povećajte udio za biciklističku infrastrukturu. Krenimo od gradova, krenimo od svakodnevnice i povećajmo zdravlje. Europske zemlje shvatile su važnost bicikla kao prijevoznog sredstva. Naime, čak se 1% europskog BDP-a izgubi u gužvama, a bicikl ih može spriječiti. Vjerujem da će tvrtke koje sudjeluju u kampanji vidjeti da su njihovi zaposlenici sretniji i produktivniji te da u konačnici više ostvaruju ako koriste bicikl za dolazak na posao.» izjavio je Ministar gospodarstva Tomislav Panenić.

 

Tomislav Gugo, predstavnik Veleposlanstva Kraljevine Danske spomenuo je nastavak uspješne suradnje između Veleposlanstva i udruge Sindikat biciklista, koje je započelo još 2012. godine na prvom Pedalafestu te je pozvao građane na sudjelovanje u kampanji Biciklom na posao i na ovogodišnjem Pedalafestu, koji se u Parku Ribnjak i Centru mladih Ribnjak održava po završetku kampanje.

 

Podršku kampanji su dali i Iva Šulentić i Mario Petreković, obećavši da će se i oni voziti biciklom na posao u vrijeme trajanja kampanje te svoje vožnje registrirati na web stranici. Za vrijeme trajanja kampanje u hrvatskim gradovima koji sudjeluju u kampanji, bicikliste će dočekivati razna iznenađenja – od besplatnog doručka do besplatnih popravaka bicikla.

 


Komentari