NA SNAZI NOVA PRAVILA: Plaćanje struje više neće biti isto

Foto: Facebook

Umjesto dva računa dobivat ćemo jedan.

S početkom 2017. na snagu su stupila nova pravila, a od 1. siječnja smanjena je i stopa PDV-a na isporuku električne energije s 25 na 13 posto. Još jedna novost je da će krajnji kupci koji imaju ugovor s nekim od tržišnih opskrbljivača od sada primati jedinstven račun, a ne dva kao do sada (jedan za korištenje mreže i drugi za električnu energiju).

Ipak, većina još uvijek ne zna kako će sada plaćati račune za struju, odnosno hoće li od HEP-a dobiti nove, jedinstvene uplatnice ili će i dalje plaćati po akontacijskim ratama i četaki mogući povrat razlike zbog preplate, piše Slobodna Dalmacija.

Možete sami smanjiti iznose za 10 posto

Iz HEP-a su potvrdili da će uplatnice s novim obračunom dobiti samo oni koji su ih zatražili do 4. siječnja, ostali će nastaviti plaćati po akontacijskim ratama, a iznose mogu umanjiti sami i to za 10 posto.

“Kupci koji su željeli razgraničenje potrošnje na temelju izvanrednog očitanja brojila mogli su do 4. siječnja 2017. dostaviti stanje brojila HEP-ODS-u putem web-aplikacije Moj račun, potrošačkog telefona ili dostavom u nadležno distribucijsko područje (elektru). Svim ostalim kupcima, osim onima kojima će HEP-ODS tijekom siječnja redovito očitati stanje brojila, razgraničenje potrošnje će se obaviti na temelju procjene”, rekli su iz HEP-a.

Stare uplatnice za mrežarinu su nevažeće

Akontirane rate se kupcima HEP Elektre, koja je sljednik HEP-ODS-a, u pravilu neće mijenjati. Ipak, potrošači od siječnja 2017. godine   mogu samostalno umanjiti uplate za otprilike 10 posto, koliko će se smanjiti i računi zbog nižeg PDV-a.

Konačan obračun a razgraničenjem potrošnje s 1. siječnjem 2017. godine biti će napravljen za svakog kupca nakon isteka njegovog šestomjesečnog obračunskog razdoblja.

Svi oni kupci koji su prešli tržišnim opskrbljivačima RWE Energiji, GEN-I-ju, 220 V ili nekom drugome i dosada su bili prisiljeni plaćati dva računa, od početka godine dobivat će jedinstveni račun. Uplatnice za mrežarinu koje su unaprijed dobili za 2017. godinu mogu slobodno baciti.

“Krajnjim kupcima koji su s tržišnim opskrbljivačem sklopili ugovor o opskrbi električnom energijom, HEP-ODS će poslati završni obračun za 2016. godinu, što znači da stare uplatnice HEP-ODS-a za mrežarinu za 2017. godinu više ne vrijede. Od svojih opskrbljivača kupci će dobiti nove jedinstvene račune za sljedeće obračunsko razdoblje tijekom 2017. godine, koji će sadržavati iznose za korištenje mreže i za električnu energiju”, odgovorili su iz HEP-ODS-a.


Komentari