Na HRT-u u tajnosti potpisan ugovor vrijedan gotovo 70 milijuna kuna

Za projekt je predviđemo 68,4 milijuna kuna.

Siniša Kovačić je svega dva dana prije nego što je prestao obnašati dužnost v.d. ravnatelja HRT-a odobrio izvansudsku nagodbu s Jadran filmom, prema kojoj Prisavlje s 9,6 milijuna kuna, odnosno 1,6 milijuna kuna po epizodi, mora financirati ekranizaciju romana spisateljice Marije Jurić Zagorke “Grička vještica”.

Jedan od najskupljih projekata

“Grička vještica” jedan je od najsupljih projekata u novijoj povijesti, a ona premašuje i “Generala” koji se bavi životom Ante Gotovine i stoji 1,2 milijuna po epizodi. 

HRT je dosada javno potpisivao ugovore svojih velikih projekata, ali ugovor o financiranju “Gričke vještice” potpisan je u tajnosti, a svoj potpis je stavio Blago Markota prije desetak dana u dogovoru s Jadran filmom Vinka Grubišića.

Serija se najavljuje godinama

Prije deset godina govorilo se o zajedničkom projektu HRT-a i Jadran filma koji posjeduje prava na ekranizaciju ove serije. Najavljeno je 36 nastavaka, a Vanja Sutlić, koji je 2009. bio ravnatelj HRT-a bez javnog natječaja odobrio je snimanje spomenute serije i ogromna financijska sredstva.

Ni tada nije bilo javnog natječaja, a ravnateljstvo se pravdalo da on nije potreban zbog “već otkupljenih autorskih prava” i “HRT nije mogao birrati s kime će ući u taj projekt”.

Snimanje je tada naknadno stopirano zbog “lošeg scenarija” i odluka o dodjeli sredstava nikada nije stupila na snagu.

Treba naglasiti i da se osim “Gričke vještice”, tadašnje Sutlićevo ravnateljstvo odlučilo na to da će još tri dramske serije, “Posljednji Zrinski”, “Čuvaj se senjske ruke” i “Vjerujem u anđele” financirati sa 110 milijuna kuna i to bez javnog natječaja, piše Index. Taj novac trebao je otići producentskim kućama Jadran film, Planet B i Proactiva.

68,4 milijuna kuna za “Gričku vješticu”

U prvotnom dogovoru predviđeno je 12 epizoda, od kojih bi svaka stajala 1,9 milijuna kuna, a postojala je i mogućnost snimanja dodane 24 epizode. Za prvu sezonu HRT je bio spreman iskreširati 22,8 milijuna kuna, kada se sve zborji, tri sezone koštale bi 68, 4 milijuna kuna. Stopiranje tog projekta dovelo je do sudske parnice koja je okonačana u rujnu prošle godine izvansudskom nagodbom.

Ni glasa iz HRT-a i Jadrana

S HRT-a su kazali kako će javnost i novinare pravodobno obavijestiti o svemu vezanom za ovaj slučaj, no nije jasno što pravodobno znači ako je parnica okončana u rujnu, a ugovor potpisan prije deset dana. Iz Jadran filma također nema nikakvih informacija, a o svemu, navodno, nije obaviješten ni Nadzorni odbor HRT-a kojem se trebaju “prijaviti” svi poslovi skuplji od 10 milijuna kuna. Upravo zbog toga je ovaj potez Kovačića vrlo upitan.

Projekt snimanja “Gričke vještice” podržao je i Milan Bandić koji ga je s veseljem i ponosom najavio prije nekoliko mjeseci.


Komentari