Na brojna kućanstva stiže pismo i bon od 50 kuna: Znamo o čemu je riječ

CROPIX

Tijekom svibnja na adrese brojnih kućanstava u kojima žive osobe starije od 50 godina stići će pismo u kojem će se nalaziti i bon od 50 kuna.

U pismu će im se najaviti početak istraživanja o utjecaju koronavirusa na život i zdravlje starijih osoba, a bon će moći zadržati bez obzira na to hoće li u istraživanju sudjelovati ili ne.

S ispitivanjem bi trebalo početi krajem svibnja, a rezultati se očekuju krajem ljeta. Radi se o prilagođenoj inačici Istraživanja o zdravlju, starenju i umirovljenju u Europi (SHARE), najvećem i najvažnijem europskom istraživanju te vrste koje od 2004., otkad se provodi, prati podatke za više od 140.000 osoba u 27 država.

Središnji koordinator SHARE projekta je Centar za ekonomiku starenja iz Munchena, koji je dio svjetski uglednog Max Planck instituta. U hrvatskoj im je znanstveni partner Ekonomski fakultet u Zagrebu, a projekt vode profesori dr. Šime Smolić i dr. Ivan Čipin.

SHARE zajednica je vrlo brzo reagirala na krizu te je u ožujku zaustavljeno redovno terensko anketiranje. Umjesto toga, napravljen je SHARE “korona upitnik“, koji je znanstvena reakcija na ovu pandemiju.

Zbog epidemiološke situacije napravit će se telefonska anketa, a provest ćemo ju na ispitanicima koje smo barem jednom ranije intervjuirali. Njihove telefonske kontakte uglavnom znamo, a odlična je stvar što o njima već ima mnoštvo podataka, pa ćemo ih moći povezati s prikupljenima iz novog, korona upitnika, kaže dr. Čipin. Upitnik je već napravljen, a ispitat će se kvaliteta zdravlja i zdravstvene zaštite tijekom epidemije, učestalost infekcije u obitelji i užoj okolini ispitanika, zaposlenost i primanja tijekom perioda krize, socijalni kontakti i podrška koju imaju te očekivanja i nadanja za budućnost.

SHARE projekt se u Hrvatskoj financira sredstvima Europskog socijalnog fonda, a Ministarstvo rada i mirovinskoga sustava je korisnik ESF-a. U novije vrijeme potporu SHARE projektu daje i Ministarstvo znanosti i obrazovanja.

”Podaci prikupljeni ovim upitnikom omogućit će detaljno razmatranje načina na koji se rizična skupina starijih osoba nosi sa zdravstvenim i društveno-gospodarskim utjecajem Covida-19. Velika prednost tih podataka bit će mogućnost mjerenja i interpretacije razlika u međudržavnoj i longitudinalnoj dimenziji “, kaže dr. Čipin.


Komentari