Mreža potrošača poslala poruku HRT-u: ‘Dosta je vašeg terora, kršite Ustav! Ne smijete doći ni do vrata, a kamoli da pozvonite!’

Hrvatska radio televizija

‘Ponašanje HRT je suprotno odredbama Ustava jer (kontrolori) i kod ‘pečaćenja’ televizora krše Ustav i Zakon o HRT-u, jer HRT pristojba nije porez na TV aparat, niti pretplata na gledanje HRT-ovih (užasnih) programa’, poručili su iz Mreže potrošača Hrvatske.

Prije otprilike mjesec dana Mreža potrošača Hrvatske (MPH) izdala je priopćenje u kojemu tvrde da kontrolori Hrvatske radiotelevizije pri obavljanju provjere plaćanja pristojbe krše zakone. MPH je tada pozvala građane da se odupru “HRT-ovoj bahatosti” te da pozovu policiju kada vide kontrolora u zgradama ili pred svojim kućama. U međuvremenu se HRT, na upit nekih medija, očitovao o tvrdnjama MPH da kontrolori ne smiju kucati na vrata i uznemiravati potrošača.

I vi imate prava: Evo kako se riješiti HRT-ove pristojbe i kako izbjeći kontrolu

“Ovlaštene osobe HRT-a nemaju sudski nalog za ulazak u stan. Prilikom obavljanja kontrole na terenu dužne su obvezniku predočiti službenu iskaznicu HRT-a i u slučaju pristanka stanara vrše provjeru u stanu. U slučaju izostanka, odnosno odbijanja suradnje ovlaštena osoba HRT-a ne ulazi u stan i sačinjava zapisnik o utvrđenim činjenicama”, stoji u odgovoru HRT-a koje su prenijeli mediji.

Na to je ponovno reagirala Mreža potrošača Hrvatske priopćenjem koje prenosimo u cijelosti.

‘Pristojba nije pretplata na gledanje HRT-ovih užasnih programa’

“Ovo tumačenje HRT-a je zabrinjavajuće, jer predstavlja bahato i namjerno (ako je iz neznanja onda je upitno kako ti ljudi rade tamo) kršenje temeljnih zakona Republike Hrvatske, a posebno Ustava Republike Hrvatske. Ne želimo kategorizirati ljude koji ne poštuju Ustav, to je stvar državnih institucija. Naime, kontrolor ne smije doći čak ni do vrata, a kamoli da pozvoni. Ovo priopćenje i ponašanje HRT je suprotno odredbama Ustava. Uostalom i kod “pečaćenja” televizora krše Ustav i Zakon o HRT-u, jer HRT pristojba nije porez na TV aparat, niti pretplata na gledanje HRT-ovih (užasnih) programa.

HRT pristojbu kao državnu potporu HRT-u je dužno plaćati svako domaćinstvo i vlasnik motornog vozila koji posjeduje prijamnik za prijam radio i TV signala. Te je i laicima jasno da pečaćenje televizora i tjeranje potrošača da potpiše izjavu prilikom pečaćenja da kontrolor HRT smije u svako doba dana i noći ući u stan i prekontrolirati je li se zapečaćeni televizor koristi nepoštivanje hrvatskih pozitivnih propisa i uvođenje paralelnog zakonodavstva od strane HRT-a.

Policija odgovorila hoće li izaći na teren ako u dom ne pustite kontrolora HRT-a

Prijava bez provjere

Najnovije metode HRT-a su da njihovi kontrolori vrebaju na ulici vozače i provjeravaju imaju li u vozilu radijski prijamnik, pri tome ne razlikuju navigaciju od radijskog prijamnika, a nije rijedak slučaj da rade prijavu bez provjere, na što zapravo i nemaju pravo jer je i osobni automobil privatno vlasništvo. Vrijeme “nazovi komunizma” je prošlo, izgleda da to u HRT-u ne znaju ili ne žele znati, jer sada su zgrade privatno vlasništvo i bez sudskog rješenja ili poziva vlasnika nitko ne smije ući na privatni posjed, a vlasnik slobodno u okviru zakona spriječi svaki pokušaj neovlaštenog ulaska nepozvanih osoba!

Neprimjereno je i nepoštena poslovna praksa kada se od “prosječnog potrošača” traži da poznaje značke svih vrsta inspektora i kontrolora u Hrvatskoj. Značka kontrolora HRT-a ili tržnog inspektora može se kupiti po 20 kuna na Jakuševcu ili bilo kojem osrednjem “buvljaku”. Dosta je terora HRT-a! Ne postoje potrošači radi HRT-a, nego upravo obratno, HRT postoji radi potrošača”, stoji u priopćenju koje je potpisao zamjenik predsjednika Mreže potrošača Hrvatske Željko Tomašić.


Komentari